hirdetés
hirdetés

10 étel, amit semmiképp ne adjunk kutyáknak

Számos, az emberek számára élvezetes táplálék rendkívül veszélyes tűnetet, illetve betegséget idézhet elő az ebek szervezetében. Éppen ezért az írásunkban felsorolunk 10 élelmiszert és élelmiszerkategóriát, amelynek mellőzésével sokat tehetünk a kutyánk testi épségének megőrzéséért.

hirdetés

Szeszes ital

Lehet, hogy vicces elképzelni, amint a házi kedvencünk kicsit becsiccsentve el kezd ide-oda botladozni, de a kutyák nem tudják olyan könnyen átvészelni az alkohol hatását, mint az emberek. A sör, a bor vagy az erősebb szeszes italok  a kutyáknál minimum hányást és hasmenést okoznak, de a legrosszabb esetben egészen a kómáig, sőt akár a halálig is elvezethetnek.

Fokhagyma

Nem elég, hogy az allium nemzetségből (hagymafélék) bármi - hagyma, fokhagyma, póréhagyma – olykor kicsit „megbolondítja” a kutyánk leheletét, az efféle zöldségek akár súlyosan meg is károsíthatják az állat egészségét. A kutyafélékben lebonthatják a vörösvérsejteket, amitől az ebek anémiássá (vérszegénnyé) válnak.

Fokhagyma (Forrás: 123rf)

Csokoládé

A csokoládé egy teobromin nevű anyagot tartalmaz, amely az emberekre nem veszélyes, de a kutya idegrendszerét összezavarhatja, és felgyorsíthatja a pulzusszámát. Itt a kakaópor a legkockázatosabb, a skála másik végén (a legkevésbé veszélyes, de veszélyes) a fehér csoki helyezkedik el.

Szőlő

Bár az emberek számára a fagyasztott szőlőnél talán nincs is ideálisabb csemege a tikkasztó hőség átvészeléséhez, a kutyák biztosan nem találják frissítőnek a gyümölcsöt. A szőlő - és a mazsola is – lomhává teheti az ebeket, hányingert okozhat nekik, és a testükben rossz esetben veseelégtelenséghez vezethet.

Makadámdió

Néhány órával az után, hogy a kutya makadámdiót fogyasztott, előfordulhat, hogy depresszióssá válik. Ez az élelmiszerben megtalálható méreganyagok miatt van, amelyek még hányingert, lázat és izomremegést is indukálhatnak házi kedvenceinkben.

Makadámdió (Forrás: 123rf)

Sós ételek

A túlzott sóbevitel abnormálisan erős szomjúságot és (abnormálisan erős) vizelési ingert gerjeszthet a kutyákban, vagy rosszabb esetben nátriumion-mérgezést okozhat a szervezetükben. Ennek jelei például a remegés, a láz és az erős hányinger is.

Tejtermékek

A kutyák módfelett laktóz-intoleránsak: kevés laktázzal rendelkeznek – márpedig ez az enzim bontja le a tejcukrot a tejben – így a tejtermékek hasmenést eredményezhetnek náluk.

Xylitol

A xylitolt (xilit) édesítőanyagként használják sok rágóban, cukorkában, sőt fogkrémben is. Amikor a kutyák lenyelik, az anyagtól az inzulinszintjük hirtelen megugorhat, ami hypoglykaemiához és végül májelégtelenséghez vezethet.

Xylitol (Forrás: 123rf)

Élesztős tészta

Ha a nem teljesen megkelt tésztát a házi kedvencünk megdézsmálja, akkor a nyers étel az állat gyomrában fogja folytatni a duzzadását, és a szerv megfeszítésével erős fájdalmat válthat ki a benne.  Mi több, miközben az élesztő fermentálja a tésztát alkohol keletkezik a kutya testében.

Őszibarack

Itt inkább a mag, mint a gyümölcshús jelenti a fő veszélyt. Kezdetnek például fulladásveszélyes, de ez még nem minden. A mag amigdalint tartalmaz, amely az anyagcsere-folyamat alatt hidrogén-cianiddá (méreggé) alakul.

A hosszú (és igazából a teljesség igénye nélkül összeállított) lista rávilágít, mennyire rossz lépés, ha hirtelen szeretetrohamtól vezérelve a kezünk ügyébe kerülő első finomsággal megkínáljuk hűséges házi kedvencünket. Talán fájdalmas elismerni, de sokkal biztonságosabb, ha a profik által gondosan összeállított eledelekkel csillapítjuk az étvágyukat.

Evő kutyák (Forrás: 123rf)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Delish)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél