hirdetés
hirdetés

10 év, 1000 milliárd forint hitelkihelyezés

Tíz éve indult a Széchenyi Kártya Program

Tíz éve indult el a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására létrehozott Széchenyi Kártya Program, és mára a program keretein belül kihelyezett hitelek összege elérte az 1000 milliárd forintot.

hirdetés

Az évek során a Széchenyi Kártya a vállalkozások hitelességének jelképe lett, a hiteligénylések száma meghaladja a 218 ezret, és eddig több mint 162 ezer hitelügylet jött létre. A Széchenyi Kártyás vállalkozások a tulajdonosok személyes garanciájának és a többlépcsős hitelbírálatnak köszönhetően nemcsak megbízhatóvá váltak üzleti partnereik szemében, de a kártyabirtokosok gazdasági stabilitása, pénzügyi ereje is megnövekedett, ami a válság alatt nagyban hozzájárult a munkahelyek megtartásához.

SzéchenyiA kifejezetten bizalmon alapuló, állami támogatással és banki hitelforrással megvalósítandó hitelkonstrukció ötletét – amely elősegíti a hazai kkv szektor gyors és olcsó forráshoz jutását – Demján Sándor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökeként fogalmazta meg, még 2001-ben. A terv bevezetéséről megállapodott Orbán Viktor akkori miniszterelnökkel, és a megvalósításához szövetségesnek hívta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) is, Parragh László vezetésével. A hitelkonstrukció szakmai irányítására és a koordinációs feladatok ellátására a Kamara és a VOSZ létrehozta a KA-VOSZ Zrt-t.

Az első Széchenyi Kártyát 2002-ben adták át, ezt megelőzően forgóeszköz-finanszírozásra, átmeneti likviditási nehézségek áthidalására csak korlátozott lehetőségek álltak a mikro-, kis- és középvállalkozások rendelkezésére.

A Széchenyi kártya újszerűsége részben a különböző profilú közreműködő szervezetek - az állam, a hitelintézetek, a garantőr szervezet, az érdekvédelmi szervezetek és köztestületek - addig példa nélkül álló együttműködésében, részben pedig a szokásos banki procedúrától eltérő, vállalkozóbarát konstrukció kialakításában rejlett. A résztvevők között az azonnali adatáramlást lehetővé tevő elektronikus kapcsolat épült ki, emiatt lényegesen lerövidült a hitelbírálat és szerződéskötés időigénye, és ez a standardizált folyamat a mai napig biztosítja gyors hitelhez jutást a vállalkozók számára. Az igénylés feltételei a magyar kis-, és középvállalkozások sajátosságaihoz és igényeihez igazodnak, a vállalkozók terheinek enyhítésére az állam kamattámogatást és egyúttal garanciadíj támogatást biztosít.

A Széchenyi Kártya a KA-VOSZ Zrt., a VOSZ és a Területi kereskedelmi és Iparkamarák irodáiban igényelhető, ahol az ügyfelek teljes körű információt kapnak a Konstrukció igénylésének feltételeiről és a benyújtandó dokumentumokról. A közel 300 iroda teljes országos területi lefedettséget biztosít, tehát valamennyi régió vállalkozói találhatnak székhelyükhöz közeli regisztráló irodát, amely a kérelem befogadását követően továbbítja a hitelkérelmet az ügyfél által megjelölt hitelintézet részére.

Az induláskor maximálisan igényelhető 1 millió Ft-os hitelösszeg a Széchenyi Kártya Program eddigi működése alatt három alkalommal emelkedett, 2003 júliusában 5 millió forintra, 2004 júliusában 10 millió forintra, 2006 májusában 25 millió forintra, mely változások jelentősen fellendítették a Széchenyi Kártya iránt jelentkező keresletet.

A Széchenyi Kártya Konstrukció 2010-ben, a Forgóeszközhitel és a Beruházási hitel bevezetésével bővült Programmá, melynek elemei teljesen egymásra épülnek és akár egyidejűleg, egyszerre is felhasználhatóak. A Program lehetőséget teremt arra, hogy a vállalkozások különböző finanszírozási céljaik megvalósítására a megfelelő konstrukciót vehessék igénybe. 2011. szeptember 1-jétől a Széchenyi Kártya Program újabb elemmel egészült ki: a KA-VOSZ Zrt. a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával - a Széchenyi Kártya Program agráriumra való kiterjesztéseként - elindította az Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót. 2012 tavaszától pedig az uniós pályázatokon való részvételt segítő két új termék, a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel is elérhetővé vált a vállalkozások számára.

A Széchenyi Kártya Program hiteltermékeinek forgalmazásába az évek során egyre több hitelintézet kapcsolódott be, és a forgalmazók körének további bővülése is várható. Mára már az OTP Bank, az Erste Bank, az MKB, a Takarékszövetkezeti hálózat, a Volksbank, a Gránitbank, az UniCredit Bank, a Budapest Bank és a K&H is csatlakoztak a Programhoz.

Matolcsy: „Nem az állam szívja el a pénzt, egyszerűen nincs benne pénz”

A magyar gazdaság területének többsége válságban van, a gazdaságot likviditási krízis sújtja, de a költségvetési és államháztartási trendforduló megtörtént – mondta el Matolcsy Matolcsy György, Demján SándorGyörgy nemzetgazdasági miniszter a Ka-VOSZ  Zrt., a Széchenyi Kártya Program indulásának tízedik évfordulóján tartott rendezvényen. Matolcsy szerint a pénzügyi konszolidáció megnyitja a növekedési ösvényt Magyarország előtt.

A járműipari export jól alakul, van néhány igen-igen jó beruházás, de ez ne tévesszen meg senkit, a magyar gazdaság területének többsége válságban van, így például az építőipar. Elsősorban a korábbi rossz politikai és gazdasági lépések miatt – jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy közölte, az elmúlt öt negyedévben nagyon jelentős összeget, 1400 milliárd forintot vontak ki a gazdaságból. „Nem az állam szívja el a pénzt, egyszerűen nincs benne pénz. Ez pedig azt jelenti, hogy rejtett likviditási válság van. Hitel nélkül nincs növekedés, nincsenek beruházások. Éppen ezért Matolcsy szerint alternatív finanszírozási rendszert kell kiépíteni, amely állami segítséggel támogatja a fejlődést.

A tárcavezető szerint a végéhez közeledik a költségvetési konszolidáció. Megtörtént az államháztartási és költségvetési trendforduló, az első és a második Széll Kálmán-tervvel fenntartható lesz a növekedés és a GDP-arányos magyar államháztartási hiány 3 százalék alatt lesz. „A pénzügyi konszolidációnak azonban még csak az elején vagyunk” – fogalmazott. Hozzátette: a devizahiteles családok megsegítése elindult, de még nagyon sok feladat van. Nem a magyar családok kezében van a magyar állampapírok többsége, nem működik a hitelezés, a pénzügyi rendszer pedig nincs felében hazai tulajdonban. A pénzügyi konszolidációval párhuzamosan megnyílik a növekedési ösvény, és megkezdődhet a növekedési konszolidáció.

Matolcsy beszédében dicsérte a Széchenyi-program megalkotóit, köztük Demján Sándor nagyvállalkozót. A nemzetgazdasági miniszter szerint a sikeresen működő program egy tükör, amely azt mutatja, hogy lehet jól csinálni a gazdaságfejlesztést. Szerinte az uniós csatlakozás után egyetlen gazdasági feladatot sem oldott meg Magyarország, mert összességében rosszul használták fel a forrásokat.

Demján: akár nulla kamatozású hitelt is

Demján Sándor szerint a jövőben a termelő beruházásokat kell támogatni, akár nulla kamatozású hitellel is, és a hazai középvállalkozások uniós forráshoz juttatását kellene elősegíteni – a Széchenyi Kártya ötletgazdája mondta a kártya tízéves évforduló ünnepségén.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, a jövőben a termelő beruházásokat kell támogatni, akár nulla kamatozású hitellel is, és a hazai középvállalkozások uniós forráshoz juttatását kellene elősegíteni  

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara úgy fogalmazott, a Széchenyi Kártya tapasztalatai alapján további sikereket lehetne elérni a piacra jutás támogatásában, az uniós források felhasználásában.


(forrás: Élelmiszer Online/MTI/origo)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél