hirdetés
hirdetés

11 milliárd forint jut a madárinfluenza okozta károk kompenzációjára

Elérte a 11 milliárd forintot madárinfluenza miatti leölésekből, megsemmisítésekből származó, gazdálkodókat ért közvetlen kár. Ezen felül további 2 milliárd forintot jelentett az állategészségügyi hatóságoknál a megsemmisítés, védekezés, a fertőtlenítés és a laborvizsgálatok költsége – derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter képviselői kérdésre adott válaszából.

hirdetés

 Emlékezetes, Magyarországon 2016 novemberében jelent meg a madárinfluenza. A járvány során 2016. november 3. és 2017. április 21 . között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NEBIH) laboratóriuma összesen 240 baromfiállományban mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. A járványügyi intézkedések során összesen 2,66 millió baromfit ártalmatlanítottak a kitörések következtében.

Amennyiben az állattartók eleget tettek az állategészségügyi jogszabályokban foglalt kötelezettségeinknek, akkor az elhullott és leölt állatok, valamint a megsemmisített eszközök, takarmányok után a 100 százalékos állami kártalanításban részesültek. A betegség megállapítása esetén a teljes állományt fel kellett számolni minden esetben. A kártalanítási összeg megállapítása országosan egységesen a Baromfi Terméktanács által megadott piaci árkalkuláció alapján történt a megyei kormányhivatalokban és a járási hivatalokban, így ugyanazt a kártalanítási eljárást alkalmazták mind a professzionális, mind a háztáji állattartók esetén. A kártalanítási eljárásból azonban kizárható az az állattartó, aki nem tesz eleget a járványmegelőzéshez kapcsolódó kötelezettségeinek (pl. a szolgáltató vagy hatósági állatorvos értesítése az állományban előforduló megbetegedésekről, korlátozó intézkedések betartása, további károk megelőzése. Az állattartók a hazai költségvetésből kapták meg a kártalanítási összeg 100 százalékát. A járvány felszámolásához az Európai Unió is hozzájárul, a növény- és állategészségügyi vészhelyzeti alapból egyes költségek 75 százalékát utólagosan kifizeti hazánknak.

A jogszerűen megítélt 11 milliárd forintos kártalanítás 95 százaléka, mintegy 10,5 milliárd forintot már folyósítottak a tulajdonosoknak. A megyei kormányhivatalokban és járási hivatalokban eddig 741 madárinfluenza kártalanítási határozat készült, amelyből 644-et, azaz 87 százalékot kifizettek. A kártalanítások kifizetése azonban még nem zárult le. Bács-Kiskun megyében még áprilisban is voltak járványkitörések, valamint a fertőzött takarmányok elszállítása is zajlott. A kormányhivatalokban ezért még április-májusban is születtek új kártalanítási döntések, melyek 60 napos kifizetési határideje még nem járt le.

(forrás: Világgazdaság Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél