hirdetés
hirdetés

1,8 milliárdos támogatás az élelmiszer-automaták üzemeltetőinek

Költségvetési támogatást kapnak az étel- és italautomaták üzemeltetői az automata felügyeleti egység beszerzéséhez, a kormány határozata értelmében 1,8 milliárd forintot biztosítanak erre a célra - derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.

hirdetés

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavaly októberben közölte: az automata felügyeleti egységgel kizárható a bevétel eltitkolása, mivel az automaták értékesítési adatai online jutnak el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A tárca akkori tájékoztatása szerint már a 2015-ös regisztráció is jelentősen fehérítette a szektort, a Magyarországon működő étel- és italautomaták csaknem 20 százalékát, nagyjából 5 ezret leszereltek az üzemeltetők. A NAV ellenőrzési szakterülete szerint a gépek jelentős része a közterhek megfizetése nélkül üzemelt, a készülékek pedig épp azért tűntek el, mert minden automatát be kellett jelenteni az adóhivatalhoz.

A regisztráció után a második lépés az automaták felügyeleti egységgel történő ellátása, amely egy hatóságilag vizsgált és engedélyezett műszaki berendezés. Ezt a trükközések elkerülése és kizárása érdekében a már meglévő automata berendezések vezérlőpaneljéhez elválaszthatatlanul kapcsolódó módon kell beépíteni - közölte az NGM.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A fenti magyarázat téves. Nem azokat az automatákat szerelték le, melyeket a közterhek megkerülésével üzemeltettek, hanem azokat, melyek nagyon kis haszonnal működtek
és a regisztrációs adót már nem tudták kitermelni. Sajnos ez munkahelyek megszűnésével járt, hiszen kevesebb gép üzemeltetéséhez kevesebb dolgozóra van szükség.
#
Még valami. Az automatások nem az ellenőrzés ellen tiltakoznak, hanem az ellen, hogy az ellenőrzés költségeit áthárítják rájuk. Fent közölt támogatás összege a
felügyeleti egységek árát sem fedezi, és még nem beszéltek arról, hogy a NAV és az automata üzemeltető közé, teljesen feleslegesen, beiktattak egy közvetítő céget,
akinek havonta kell még fizetni, gépenként. Ezt megint sok gép nem tudja kitermelni, tehát megint munkahelyek fognak megszűnni.
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél