hirdetés
hirdetés

"Dinnyemeccs": 7-3 az áruházláncok-NAK

Bojkottálja a kóstoltatási kampányt azokban az áruházláncokban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amelyek a szezon elején 100 Ft/kg-os ár alatt kínálják a dinnyét, mivel az sértő lenne a termelőkre nézve.

hirdetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csak azoknál az áruházláncoknál áll a múlt héten meghirdetetett dinnye fogyasztásösztönző kampány mellé, amelyek most, a szezon elején nem csökkentették vagy csökkentik kilogrammonként 100 forint alá a dinnye fogyasztói árát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a NAK részvételével múlt héten indult el a dinnye fogyasztásösztönző kampány, hét áruházlánc (ALDI, Auchan, CBA, Lidl, METRO, SPAR, Tesco) részvételével. A programban résztvevőkkel július 6-ától augusztus 20-ig, hét héten át dinnyekóstoltató promóciókat terveztek tartani az áruházak üzleteiben, ifjúsági táborokban, illetve a vizes világbajnokságon.

Dinnyekampány meglékelve

A 2017-es szezont megelőző egyeztetésen elhangzott: az irreálisan alacsony fogyasztói ár a szezon elején elfogadhatatlan a termelők számára, hiszen jóval magasabb a dinnye bekerülési költsége. Általánosságban a bruttó fogyasztói ár 25-30 százaléka a dinnye nettó felvásárlási ára. Könnyen belátható, hogy a 100 Ft/kg alatti fogyasztói árnál a termelők súlyos veszteséggel tudják csak értékesíteni a dinnyét, hiszen az önköltség 40 Ft/kg körül alakul. A fogyasztói árakat látva mindezt látszólag minden áruházlánc elfogadta és tiszteletben is tartotta. A Tesco azonban meglepetést okozott azzal, hogy mindjárt a szezon elején 99 forint/kg árat hirdetve kezdte promotálni a gyümölcsöt. A NAK etikai aggályára és felszólítására, miszerint vonják vissza ezt az árat, a TESCO így reagált:
"A hatályos versenyjogi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy a Tesco bármilyen külső nyomás hatására változtasson árain, mert az felveti a fogyasztói árakban való megállapodás gyanúját."


A termelőknek súlyos veszteségekkel számolniuk

Sajnálatos módon a Tesco botrányos dinnyeakciózásához más áruházláncok is csatlakoznak, további súlyos károkat okozva ezzel az amúgy is nehéz helyzetben lévő termelőknek - tudatta szerkesztőségünkkel a NAK.  A Tesco hétvégi akciója után a Penny 89 forintért, az ALDI 95 forintért, a Lidl pedig 99 forintért hirdeti reklámújságaiban a dinnye kilónkénti fogyasztói árát.

"Érthetetlen, hogy teszik mindezt azután, hogy a dinnyetermelők és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is felhívta a figyelmet: az árleverő akciók lenyomják a termelői árakat, kihatással vannak az exportpiacokra, ezáltal ellehetetlenítik a termelőket, és veszélyeztetik a hazai dinnyeágazat jövőjét" – véleményezte a szervezet.

Bojkottálják a kóstoltatási kampányt

A NAK a kialakult helyzet miatt azt a döntést hozta, hogy bojkottálja a kóstoltatási kampányt azokban az áruházláncokban, amelyek a szezon elején 100 Ft/kg-os ár alatt kínálják a dinnyét, mivel az sértő lenne a termelőkre nézve. Emellett a Kamara a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, a diszkriminatív árképzés, és az erőfölényével való visszaélés miatt esetükben is kezdeményezi a hatósági vizsgálatot. Mindez azt jelenti, hogy a METRO-ban a múlt hétvégén már lezajlott kampányt követően csak három áruházláncban, az Auchanban, a CBA-ban és a SPAR-ban áll a dinnye promóciós program mellé a Kamara.

Maradnak tisztelettel

A történtek ellenére a NAK továbbra is nyitott az áruházláncokkal való párbeszédre, és a jövőben is partnerként tekint rájuk, bízva abban, hogy sem a dinnye, sem más mezőgazdasági és élelmiszeripari termék esetében nem fordul elő a mostanihoz hasonló eset.


(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[209091] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél