hirdetés
hirdetés

A benzinkutak kiskereskedelmi boltjaiban is dúl a harc a vásárlók kegyeiért

A korábbi vasárnapi boltzár arra ösztönözte a benzinkút-hálózattal rendelkező multikat, hogy nyissanak a kiskereskedelem felé – írja a realista.hu. Persze most is a MOL és az OMV csapott össze. Ráadásul az áraik sem olyan vészesek, a normál szupermarketekkel abszolút versenyképesek.

hirdetés

Először az OMV és a Shell nyitott a kiskereskedelem felé, majd később a MOL is beszállt a versenybe. Az OMV a SPAR-ban talált szövetségest, ami nem meglepő, hiszen mindkét vállalat Ausztriából indult el regionális hódító útjára. A brit Shell a szintén brit Tescóval szövetkezett, bár csupán néhány benzinkúton nyílt Tesco Expressz. Ellenben a MOL egyedül vágott bele a bizniszbe, és immár a kiskereskedelem jelentős szereplőjévé lépett elő a Fresh Corner bolthálózatával.

OMV – SPAR Express

Magyarországon az OMV nyitott elsőként boltot egy benzinkúton, hiszen a SPAR-ral való együttműködése még 2013-ban kezdődött. Ekkor adták át az első SPAR express-koncepciójú shopot Budapesten a Fehérvári úton található OMV-töltőállomáson. Még abban az évben további kettőt nyitottak. 2015-ig öt áruház működött teszt jelleggel az országban, azzal a céllal, hogy a további fejlesztések irányát a vásárlói visszajelzések szabják meg. Egyébként a SPAR és az OMV együttműködése ebben a formában Ausztriára nem terjed ki – ott továbbra is kizárólag VIVA üzletek találhatók a töltőállomásokon.

A benzinkúti boltok új generációjának megteremtése mögött az a törekvés állt, hogy a vásárlók az OMV-töltőállomások üzleteiben széles termékválasztékot, kedvező árakat találjanak, és így azok a napi bevásárlásra is alkalmassá váljanak. A hangsúly a gyors bevásárlást garantáló frissáru-kínálatra került, széles hús-, pékáru- és zöldség-választékkal.

A koncepciónak megfelelően az új üzletekben is a szupermarketekre jellemző az árszínvonal, vagyis alacsonyabb. A koncepció annyira bevált, hogy tavaly ősszel már a 45. egység is megnyílt, idén április végén pedig jubileumot ünnepelhettek, hiszen átadták a Budafoki úton található OMV-töltőállomáson az ötvenedik SPAR-shopot. Idén további 15 üzlet nyílik meg, így összesen 65 SPAR express működik majd Magyarországon.

MOL – Fresh Corner

A MOL még 2015 tavaszán nyitotta meg első Fresh Corner üzletét, amely az új kiskereskedelmi stratégiájának első szülötte volt. Majd az év végéig további 10 töltőállomást és annak üzleteit újították meg első körben, amúgy meg országosan egy 120 üzletből álló hálózatban gondolkodnak, vagyis a több mint 360 kutat tekintve, minden harmadik MOL-kúton megjelenhet a Fresh Corner logója 2018-ig.

A Fresh Corner üzletek minőségi termékekkel és kibővült szolgáltatásokkal, kávéval, friss szendvicsekkel, pékáruval és a szupermarketekhez hasonló árú napi fogyasztási cikkekkel várják a vásárlókat. A megújult dizájnnak és kínálatnak köszönhetően a töltőállomáson ezentúl a fogyasztók egy kellemes környezetben intézhetik el vásárlásaikat. Az első Fresh Cornerek megnyitása óta a kávé iránti kereslet megduplázódott, a pékáruk és a szendvicsek eladása pedig a harmadával nőtt. De nem álltak meg a határnál, hiszen tavaly Romániában is nyitottak ilyen típusú boltokat, az elsőt Ploiestiben.

Idén nyáron aztán az olasz Enitől megvásárolták a magyarországi érdekeltségüket, vagyis a 173 Agip-töltőállomással együtt a hazai MOL-kutak száma átlépte a bűvös félezres határt. A tervek szerint az új egységeket 2017 második feléig a Mol dizájnjának megfelelően alakítják át. A társaság arra is készül, hogy a Fresh Corner koncepciót a lehető legtöbb volt Agip-töltőállomáson bevezetik. 2017 végéig a Fresh Corneres töltőállomások számát 300-ra fogják bővíteni, de nem csak Magyarországon, hanem összesen nyolc országban tervezik az átalakítást. Ugyanis a 2014-ben meghirdetett növekedési stratégia már meglehetősen jó eredményeket mutat: az elmúlt két évben összesen 450 benzinkutat vettek át, így 2000-nél is több kút tartozik a hálózatukhoz.

(forrás: realista.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél