hirdetés
hirdetés

A Fidesz írásban kér válaszokat az "élelmiszerbotrányról"

Volt-e panasz az élelmiszerek kettős minőségéről és készül-e valamilyen jogszabály ez ellen, kérdezik Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselők az uniós kvázi-kormánytól.

hirdetés

„Az Európai Unió belső piacán minden fogyasztónak azonos minőségű termék jár, ugyanazon védjegy alatt tehát nem lenne szabad kétféle minőségű terméket előállítani és forgalomba hozni. Ezért elfogadhatatlan, hogy a multinacionális élelmiszergyártók Közép- és Kelet-Európában forgalmazott termékeinek jelentős része rosszabb minőségű, mint amit ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai országokban értékesítenek. E tisztességtelen gyakorlat ellen az Európai Parlamentben is fellépünk” – jelentette ki egy közös levélben Pelczné Gáll Ildikó, Csáky Pál, Hölvényi György és Erdős Norbert.

A néppárti európai parlamenti képviselők az írásbeli kérdésükben egyrészt arról érdeklődnek, hogy az elmúlt öt évben érkezett-e panasz az Európai Bizottsághoz egyes élelmiszerek rossz minőségéről. Másrészt választ várnak arra, hogy hajlandó-e a testület a tisztességtelen kiskereskedelmi gyakorlatok elleni küzdelem érdekében olyan uniós jogszabály-javaslatot benyújtani, amely a beszállító mezőgazdasági termelők védelmén túl az élelmiszerek minőségének biztosítására is kitérne - írja az EUrologus, az Európai Néppárt sajtószolgálatának közleménye.

Pelczné Gáll Ildikó, az EP alelnöke szerint minden európai polgárnak, így a magyar fogyasztóknak is joguk van ahhoz, hogy a hirdetésekkel és reklámokkal összhangban megbízható, kiváló minőségű árut vásároljanak. A néppárti politikus úgy véli, hogy e közép- és kelet-európai problémát nem elég fogyasztóvédelmi kérdésként kezelni. Az élelmiszerek minősége nemcsak bizalmi, hanem erkölcsi kérdés is, a vásárlók megtévesztése pedig tisztességtelen piaci magatartás. „Az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell a kérdést, kérvényezni kell az élelmiszerek EU-n belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását” – tette hozzá a fideszes politikus.

Csáky Pál szlovákiai magyar európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatóság korábban egy hasonló élelmiszer-minőségi vizsgálaton a magyarországihoz hasonló eredményekre jutott.. „Ez az eljárás a hátrányos megkülönböztetés egy rejtett formája, hiszen csak alapos vizsgálódás után és konkrét laborvizsgálati eredmények birtokában lehet leleplezni ezt a jogellenes gyakorlatot. Nem engedhetjük, hogy bárki másodrendű polgárnak érezze magát az Európai Unióban” – mondta el a szlovákiai magyar politikus.

Hölvényi György, az EP Környezetvédelemi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának tagja már 2015 nyarán írásbeli nyilatkozatban hívta fel a problémára az Európai Bizottság figyelmét, és az egységes piac védelmére jogi lépéseket sürgetett. A kereszténydemokrata képviselő emlékeztetett arra, hogy számos európai politikai és szakmai fórum jelzése ellenére az Európai Bizottság mindeddig csak kitérő válaszokat adott. „Mára egyértelművé vált az európai uniós jogszabályok módosításának szükségessége és a megfelelő keretek kialakítása a helyzet orvoslása érdekében. Az Európai Tanács múlt csütörtöki nyilatkozata lépéskényszerbe helyezte az Európai Bizottságot” – tette hozzá Hölvényi György.

„Elvárom az Európai Bizottságtól, hogy sürgősen hozzon intézkedéseket, amelyek meggátolják ennek a gyakorlatnak a folytatását” – emelte ki Erdős Norbert, az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja.

 

(forrás: Európai Néppárt sajtószolgálata)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél