hirdetés
hirdetés

A gazdák támogatásával lehetséges a jó minőségű élelmiszerek biztosítása

Elfogadhatatlan gyakorlat, hogy közel 100 millió uniós állampolgár juthat rosszabb minőségű élelmiszerhez amiatt, mert a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-európai emberek számára fogalmazott élelmiszereknél – fogalmazott a földművelésügyi miniszter az M1 és a Kossuth Rádió reggeli adásában.

hirdetés

Fazekas Sándor annak kapcsán beszélt erről, hogy az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának legutóbbi ülésén már nyolc ország képviselője tiltakozott, mert néhány multinacionális cég más alapanyagból, eltérő minőségben hozza forgalomba egyes termékeit. Magyarország és Szlovákia közösen kezdeményezte az unió illetékes Bizottságánál, hogy teremtse meg azokat a jogi kereteket, amelyek segítségével számonkérhető az egyenlő elbánás az élelmiszerekkel kapcsolatosan – mondta a miniszter, aki hangsúlyozta: amennyiben az unió nem lép ebben kérdésben, nem szünteti meg ezt a tűrhetetlen gyakorlatot, és nem teremti meg annak garanciáját, hogy a polgárok egyformán jó minőségű élelmiszerhez juthassanak bárhol is élnek az unión belül, a magyar kormány megteszi a szükséges lépéseket.

Fazekas Sándor kijelentette: alapvető célunk a megfizethető és jó minőségű élelmiszer biztosítása, amely a gazdák támogatásán keresztül érhető el. Éppen a közeljövőben kezdik tárgyalni az uniós tagországok az agrártámogatások 2020 utáni elosztásának elveit. Ebben éles vita várható – fogalmazott a tárcavezető. vannak olyan tagállamok, amelyek például a migrációs kérdések megoldására, mások az élelmiszer-vegyipar támogatására szeretnének a gazdák pénzéből elvenni. A kibontakozó vitában a kormány és az agrártárca a magyar gazdákat képviseli, akik az eddigi támogatási rendszer fenntartásában érdekeltek.

Szeretnénk elérni – mondta Fazekas Sándor, hogy a Közös Agrárpolitika rendszere a következő időszakban se változzon, ez valamennyi magyar gazda érdeke, mint ahogyan valamennyi vásárlóé is. Hiszen a támogatások csökkenése vagy elmaradása drágítja a termelést, így a termékek árát is, egyúttal rontja a hazai élelmiszeripar versenyképességét. A tárgyalásoknak komoly tétje van, a végén derül majd ki, hogy mennyibe kerül majd néhány év múlva az élelmiszer- mondta az interjúban Fazekas Sándor.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[202749] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél