hirdetés
hirdetés

A haláfa tervezett csökkentése a fogyasztói árakat is erősen befolyásolni fogja

A Világgazdaság körkérdésére adott válaszuk alapján az áruházláncok szerint akár 30 százalékos forgalomnövekedést is hozhat, hogy jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a fogyasztásra szánt hal áfája. Valamennyi megkérdezett bolthálózat átadja a teljes árelőnyt a vásárlóknak.

hirdetés

Várhatóan 20-30 százalékos forgalomnövekedést hozhat, ha jövő januárban a tervezet szerint 27 százalékról 5-re csökken a hal áfája – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a SPAR kommunikációs vezetője. Maczelka Márk elmondta: a kedvezményes forgalmi adóból fakadó árelőnyt teljes mértékben átadják a fogyasztóknak.

Az adóváltozással összefüggésben 2018-tól a TESCO is magasabb halértékesítési volumennel számol, megközelítőleg plusz 15-20 százalékkal. A hipermarket sajtóosztálya kiemelte, hogy a sertéstőkehúshoz vagy baromfihúshoz hasonlóan jövőre a hal esetében is átadják a kedvezményt a vásárlóknak.

Fodor Attila kommunikációs igazgató szerint a CBA is hosszú évek óta törekszik arra, hogy minél több helyen készleten tartsa a haltermékeket. Ugyanakkor a jelenlegi fogyasztói szokásokban azt tapasztalja, hogy a karácsonyi időszak rohamát leszámítva alacsonyabb az érdeklődés. Fodor kiemelte: a sertés- és a baromfihús áfacsökkentése növekvő fogyasztást generált, ez várhatóan nem lesz másképp a halfogyasztásnál sem.

Valamennyi, a Világgazdaságnak nyilatkozó áruházlánc kitart amellett, hogy az áfacsökkentésből adódó, mintegy 15-17 százalékos árelőnyt érvényesíti a fogyasztói árakban. A Lidl előrebocsátotta: akár az adókedvezmény adta lehetőséget meghaladó árleszállítást sem tart elképzelhetetlennek.

Forrás: 123rf

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[205433] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél