hirdetés
hirdetés

A jövőben egyszerűbb lesz EKÁER számhoz jutni

Mától még inkább megéri a vámszabályok szerint tisztességesnek, ún. engedélyezett gazdálkodónak lenni. A kormány ugyanis az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) is könnyít a tisztességes, az egész EU területén megbízhatónak minősülő engedélyezett gazdálkodó kötelezettségén. Már ma lényegesen kevesebb adat megadásával kérhet közúti fuvarjaira EKÁER számot.

hirdetés

Ma lépett hatályba az a jogszabály módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az engedélyezett gazdálkodó egyszerűsített adattartamú bejelentést tegyen. Ez a gyakorlatban jelentős könnyebbséget jelent, hiszen a feladó és a címzett adatain kívül, csak a rendszámot kell megadni az EKÁER szám igénylésekor.

Az ún. engedélyezett gazdálkodó a vámügyeinek intézése, vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a vámhatóságtól, így többek között kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzésen kell átesnie. Ezek a már meglévő kedvezmények egészülnek most ki – összhangban a kormány adópolitikájával – az EKÁER könnyítéssel.

A szabályok kijátszásával az érintettek sokat kockáztatnak, hiszen az adójogszabályok súlyos megsértése esetén nemcsak a hagyományos szankciókkal (pl. adóbírsággal, késedelmi pótlékkal) számolhatnak, hanem  elveszthetik kedvezményes minősítésüket is.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[195830] galéria
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Nagyon jól hangzik, de egy szépség hiba van: 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet 6. § (4) által biztosított egyszerűsítést az EKÁER felület fejlesztésének hiánya miatt,
jelenleg nem lehet igénybe venni!!!
#
Vissszavonom az előbbi kommentet már van egy menüpont az egyszerűsített bejelentésre!
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél