hirdetés
hirdetés

A kozmetikumok sem ússzák meg az összehasonlító teszteket

A fogyasztóvédelmi hatóság nem csak az élelmiszerek, hanem a háztartási vegyipari cikkek, kozmetikumok minőségét is folyamatosan ellenőrzi annak érdekében, hogy ne legyen különbség a nyugat-európai és a közép-kelet-európai fogyasztóknak árult termékek között.

hirdetés

A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi egyebek mellett a háztartás-vegyipari és a kozmetikai cikkek, valamint a mosószerek, mosogatószerek, súrolószerek, öblítők, illetve a folyékony szappanok, samponok, tusfürdők, babafürdetők és fogkrémek minőségét, azért, hogy a silány és rosszabb minőségű termékek lekerüljenek a boltok polcairól, valamint, hogy ne legyen különbség a nyugat-európai és a közép-kelet-európai fogyasztóknak árult termékek között - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A hatóság a magyarországi mintákat többféle üzletláncból, diszkontáruházakból szerezte be (Tesco, Müller, Dm, Spar, Ázsia Center). Az összehasonlító vizsgálatokhoz az egyes termékeknél Ausztriából és Németországból is vettek mintákat a szakemberek, ez utóbbi azonban szűk termékköre terjedt ki. A vizsgálatok során azt ellenőrzik, hogy a magyarországi és külföldi termékek minősége milyen mértékben tér el egymástól és az egyes termékek címkézése mennyire felel meg az előírásoknak.

Eddig a fogkrémeknél találtak szabálytalanságot, az ellenőrzött termékeknél a mért fluortartalom eltérő mértékben ugyan, de nem felelt meg a címkén feltüntetett értéknek sem az Ausztriában, sem a Magyarországon vásárolt mintáknál. A szabálytalanság, mivel alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére, Magyarországon hatósági eljárást von maga után. A közlemény idézi Kara Ákost, a tárca infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárát, aki kifejtette: a folyamatos ellenőrzésekkel azt akarják elérni, hogy a kereskedők és a gyártók önként vonják ki a forgalomból a gyengébb minőségű termékeket.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél