hirdetés
hirdetés

A Legionella baktérium veszélyforrás az ipari létesítmények körül

A WESSLING Hungary Kft. által elvégzett több ezer vizsgálat alapján különösen az ipari létesítmények ivóvízrendszereinél érdemes odafigyelni a hírhedt baktérium előfordulására, amely rendkívül komoly munkahelyi veszélyt hordoz magában.

hirdetés

A WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium 2016-ban közel kétezer Legionella-mérést végzett el. Ezek eredménye rendkívül fontos adat a magyarországi Legionella-előfordulások vizsgálatakor, ugyanis ehhez hasonló átfogó felmérést még nem végeztek hazánkban.


Az 1976-ban 29 ember halálát okozó, és azóta is folyamatos veszélyt jelentő Legionella baktérium Magyarországon is több áldozatot szedett már, az általa okozott betegségek a mai napig rendkívül súlyos következményekkel járhatnak.


A hűtőtornyokból származó 741 mintából a független laboratóriumban 81 esetben mutattak ki Legionellát, ezek közül 44 db haladta meg a figyelmeztetési szintet. A hűtőtornyokban egyébként a Legionella mellett nagyon sok egyéb kórokozó baktérium is megtelepedhet. Az adatok alapján a hűtőtornyokat többnyire megfelelően kezelik és ellenőrzik, hiszen egyéb esetben ezek az értékek nem lennének ilyen kedvezők.


Az ivóvíz esetében a Legionella-vizsgálatok kevésbé voltak szem előtt, pedig itt lényegesen rosszabb a helyzet, mint a hűtőtornyoknál. A vizsgált minták mintegy negyedében ugyanis kimutatták a Legionellát, és gyakoribb volt a figyelmeztető szint feletti eredmény is: 1048 vizsgált mintából 126 haladta meg a figyelmeztető szintet. A probléma ezzel az, hogy egy fertőzött ág a teljes vízrendszert el tudja fertőzni, ugyanis a Legionella a megfelelő beavatkozás nélkül elterjed. Mindemellett az ivóvízhálózatból nehezebb kiirtani, mint más rendszerekből.
Az ipari létesítmények, gyárak esetében nagyon komolyan kell tehát venni a Legionella vizsgálatát. Elég abba belegondolni, hogy egy-egy nagyobb gyárban akár kisvárosnyi ember is fürödhet naponta. A Legionella leginkább a vízből képződő aeroszollal, például zuhanyzás közben fertőz, amennyiben tehát bekerül az ivóvízrendszerbe, több száz, akár több ezer ember egészségét veszélyeztetheti.


A fürdők vizsgálata során kiderült: ez egy jól kézben tartott, rendszeresen ellenőrzött terület, hiszen a figyelmeztető szint felett a vizsgált minták mindössze 4 százalékában mutattak ki Legionellát.
A Legionella rendszeres vizsgálata Magyarországon 2016. február 4-től kötelező, az egyértelmű törvényi szabályozás ellenére azonban sajnos sok esetben a mai napig nem veszik elég komolyan ennek a területnek az ellenőrzését. Pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma 49/2015. (IX.6.) rendelete előírásainak értelmében az érintett létesítmények köre rendkívül nagy – a közfürdőktől és a wellness-szállodáktól kezdve a hűtőtornyokkal rendelkező ipari létesítményeken, gyárakon át egészen a kórházakig, szociális intézményekig.
A törvény szerint az üzemeltetőnek vagy a tulajdonosnak a létesítményen belül minden kockázatot jelentő közegre (pl. vízhálózat, medencék, légkezelő rendszer stb.) ki kell jelölnie egy személyt, aki a kockázat megfelelő értékeléséért és kezeléséért felelős. A kockázat mértékétől függően legalább évenkénti egy, vagy esetenként ennél gyakoribb Legionella-vizsgálatot kell végezni az érintett kockázati közegből.


Különösen az ipari létesítményeknek kell figyelemmel lenniük, hiszen a laboratóriumi vizsgálat eredményei alapján nem foglalkoznak a megfelelő mértékben az ivóvízrendszerekkel.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél