hirdetés
hirdetés

A magyar dió jelenhet meg elsőként a gyümölcs európai piacán

Jó évet zárnak idén a magyar diótermesztők. A korai érésű magyar fajtákat már szüretelik, és a külföldi konkurenciát megelőzve szeptemberben a nemzetközi piacon is megjelenhetnek. Az idei termés nagyobb is, de igazából a minősége kiemelkedő, felülmúlja a korábbi éveket. A prémium terméknek számító magyar dióból, héjasan és tisztítva, évente 1500-2000 tonnát exportálunk.

hirdetés

Jót tett az idei időjárás a diótermésnek. Több mint hatezer hektáron termesztik, és várhatóan kilenc és fél ezer tonna terem belőle hazánkban. Tavaly az átlagosnál csapadékosabb időjárás miatt a minősége határozottan rossz volt, mert ilyen körülmények között terjednek a gombás és a baktériumos betegségek.

Hazánkban három vidéken találhatók nagy dióültetvények: a Balaton és a Tisza vidékén, valamint Debrecen környékén. A magyarországi diófa-állomány nem nagy tömbökből, hanem szórvány diófákból áll. Ezek adják a diótermés túlnyomó részét, és a házi diófogyasztást is ezek szolgálják. Az exportra szánt dió ezért mennyiségben nem is jelentős, de a minősége miatt népszerű. Az Európai Unión belül Franciaország és Románia a vezető termelők és exportőrök. Minőségét tekintve azonban a magyar dió legendás. Ennek oka, hogy beltartalmi értékei kiemelkedőek, mérete pedig 32-34 milliméteres átmérőjével a prémium kategóriába tartozik.

Az exportnak az is jót tesz, hogy a korán érő fajták miatt elsőnek jelenhetünk meg vele az európai piacokon.
„A fajtáink koraisága miatt piaci rést betöltő szerepe is van, szeptember vége és október közepe között a versenytársakat megelőzve kerül piacra. Évente 1500-2000 tonna héjas és tisztított diót exportálunk, főként Svájcba, Németországba, Ausztriába, Nagy-Britanniába és Olaszországba” – tájékoztatta írásban a Helyi Híradók szerkesztőségét a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az államilag elismert fajták közé tartozik az Alsószentiványi 117, a Cserepes, a Milotai 10 és a Tiszacsécsi. Ezek arról híresek, hogy korán érnek és méretesebbek a többi fajtához képest. A Milotai kései és az Alsószentiványi kései pedig sikeres keresztezéssel jöttek létre a Milotai 10 és az Alsószentiványi fajtából.

„Ültetvényeinken idén sokkal jobb minőségű termést várunk a tavalyinál. Évente közel ötszáz tonna diót exportálunk" – mondta a Juglans Hungária Kft. ügyvezetője, Dankó József. A gazdaságuk lengyeltóti közelében található ültetvényén kimondottan a bevált magyar fajtáink vannak. Ezek között sok 40 évnél is idősebb, amelyeken az átlagosnál is több dió terem.

„A több mint kétszáz hektáros területen tizenötezer fát gondozunk, és egy-egy fáról akár harminc kiló diót is le tudunk szedni. Minden okunk megvan az optimizmusra, hogy ez idén is így lesz. Az Alsószentiváni 117-es fajtát a napokban kezdjük szedni, amit a Milotai 10-es fajta követ. A diószedés október 10-én zárul, a Tiszacsécsi 83-mal. Szerencsére a kártevők, mint a nemezes gubacsatka vagy vörösszemölcsös ágszáradás és a különféle gombás betegségek, nem rontották a dióink minőségét” – árulta el Dankó József.

A dió a telítetlen zsírsavak nagyszerű forrása, és néhány szem belőle egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, és a gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Nem elhanyagolható, hogy a dió vértisztító, serkenti az emésztést, ráadásul bélféregűző hatásáról is ismert. Emellett nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen.

(forrás: Helyi Híradók)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél