hirdetés
hirdetés

A magyar tenyészbikák elindulhatnak Algériába

Elhárult az utolsó akadály az export elől

A  hízó- és vágómarhák állategészségügyi bizonyítványának kölcsönös elfogadásáról állapodott meg  Kardeván Endre algériai kollégájával,  Rachid Bougueddour országos főállatorvossal, Algírban. Ezzel elhárult az utolsó akadály is a magyar marhahús exportja elől.

hirdetés

Képünk illusztrációA magyar élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár a magyar-algériai agrár-külkereskedelem fejlesztése érdekében utazott az észak-afrikai országba. A tárgyaláson egyesség született arról, hogy a jövőben  gabonát, húsféléket, zöldség-gyümölcsöt, tejport, vetőmagot, mézet,  fűszerpaprikát és számos magyar élelmiszer alapanyagot és  feldolgozott terméket szállíthatunk  Algériába.

A magyar szakállamtitkárt kedden délután fogadta az algériai mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter is. Rachid Benaissa  a 75., jubileumi Országos Mezőgazdasági  Kiállításon októberben  járt hazánkban, és mezőgazdasági együttműködési megállapodást írt alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel.

A szerződés szerint Magyarország nagy genetikai értékű tenyészbikákat és szaporító anyagokat exportálhat Algírba, és magyar szakemberek bemutató-oktató bázis kialakításában, valamint közös kutatási programokban vehetnek részt.

Algéria nagymértékben szeretné növelni a baromfihús fogyasztását az országban. Ennek érdekében a szakminisztérium komoly beruházásokat tervez. A Budapesten aláírt megállapodás alapján magyar szakemberek közreműködnek és segítik az algériai Képünk illusztrációbaromfitenyésztés modernizálását és fejlesztését. Mindkét ország határozott célja, hogy a két ország vállalatai között erősödjenek a kereskedelmi kapcsolatok. A megállapodás értelmében magyar szakemberek erdőtervekkel, tapasztalatcserével vesznek részt a főváros, Algír természeti környezetét megóvó és helyreállító programban. A dokumentumban rögzítették azt is, hogy az algériai fél igényt tart mintagazdaságok víztakarékos és nem hagyományos öntözési berendezésekkel történő felszerelésére.

Kardeván Endre a Budapesten aláírt megállapodás részleteiről tárgyal az algériai mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel. Ezt követően felkeresi a Mesterséges Megtermékenyítési és Genetikai Fejlesztési Országos Központot, az Állattenyésztési Műszaki Intézetet, és az Országos Állatorvosi Intézetet.
 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél