hirdetés
hirdetés

A minőségi húsvéti sonkára esküsznek a magyarok

Sonkával és füstölt hússal a kiskereskedelem a húsvét környéki két hónap során tavaly mintegy 7 milliárd forint bevételt ért el. Ez 15 százalékkal több, mint tavalyelőtt. Ezzel egy időben mennyiséget tekintve 13 százalékkal emelkedett a forgalom, mintegy 3 700 tonnára. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat Kiskereskedelmi Indexe.

hirdetés

A sonka egész év alatt eladott mennyiségéből kiemelkedő arány, 21-22 százalék jutott a legutóbbi három évben a húsvét közeli két hónapra.

A fogyasztók igényessége jellemzi az ünnepi sonkapiacot. Ugyanis értékben átlag felett, 17 százalékkal bővült a magasabb minőségű főtt sonka eladása. Így ez a termékcsoport az összes értékesítésből 90 százalékot vitt el múlt év március-április során. További 10 százalék az egyéb sonka és a füstölt főtt szegmens részaránya.

Az árak csak kis mértékben emelkedtek. Egy kilogramm sonka tavaly március-áprilisi, mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára 1 881 forint; 2 százalékkal több, mint az előző évi hasonló periódusban.

Főtt sonkánál a szintén tavaly március-áprilisi kilogrammonkénti 2 026 forintos átlagár szintén plusz 2 százalékot jelent.

A bolti eladás erősen koncentrált. Ugyanis a legutóbbi évek húsvéti időszakjaiban érték szempontjából a sonka háromnegyed körüli részét 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben adták el.

Amíg a hipermarketek piaci részesedése csökkent, addig a szupermarketeket és diszkontokat magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatorna részaránya növekedett a legutóbbi időszak során.

Önkiszolgálásra a bolti eladás 58 százaléka jutott tavaly március-áprilisban, értéket tekintve, csemege pultoknál pedig 42 százaléka. Figyelemre méltó azonban, hogy egyre csökken az önkiszolgálás mutatója, és növekszik a csemege pultoké. Utóbbiak értékben mért piaci részaránya a legutóbbi három év során 37, 40 majd tavaly már 42 százalékot ért el. Ennek megfelelően csökkent az önkiszolgálás súlya.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Már szinte csak hentes boltokban lehet igazi füstölt sonkát kapni természetesen nyersen. A multik dömping árúival legalább három gond van: 1. nem füstölt, hanem füstre
hasonlító izű páccal kezelt, 2. nincs rendesen megfőzve, 3. nincs fűszerezve a főzőlé így ízetlen marad a hús. Ahhoz képest hogy élvezeti értéke 0 nem olcsó. Nem
is értem miért vásárolják meg az emberek (valószínűleg már nem emlékeznek az igazi sonkára). Bosszantónak tartom, hogy a multik így átvernek bennünket, és még
hatalmasat kaszálnak is a silány minőségen (függetlenül attól melyik országban állították elő a terméket).
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél