hirdetés
hirdetés

A német boltokban kapható hús negyede beteg állatoktól származik

Egy ellenőrzés szerint a beteg állatok húsát is feldolgozzák a német vágóhidak – derül ki az ujszo.com cikkéből.

hirdetés

Az üzletekbe kerülő, állati eredetű élelmiszerek negyede beteg állatoktól származik – derül ki a Foodwatch fogyasztó-védelmi szervezet németországi felméréséből, amely szerint a vágóhidak bevett gyakorlata, hogy a beteg részt kivágják, a többi részt pedig feldolgozzák és értékesítik.

A Foodwatch elemzése szerint – amelyet elsőként a német topagrar.com portál tett közzé – a sertéseknél a tüdőgyulladás és májbetegség, a tojótyúkoknál a csonttörés és petevezeték-gyulladás a leggyakoribb. Ezt figyelembe véve Matthias Wolfschmidt német állatorvos szeptember végén könyvet jelentetett meg a nagy vágóhidak gyakorlatáról, amelyek úgy kezelik a betegséget hordozó állatok húsát, mint a romlott gyümölcsöt, azaz a beteg testrészt kivágják, a többi részt pedig feldolgozzák és értékesítik. Ez a gyakorlat Wolfschmidt szerint elképesztő, mivel óriási fertőzésveszélyt rejt magában.

Kiélezett verseny

„A gazdálkodókat szorítják az alacsony értékesítési árak és az állatjóléti követelmények, ezért igyekeznek a tartási költségeket minél inkább optimalizálni, és állataik minél nagyobb részét értékesíteni. Egészséges állati terméket ugyanakkor csak egészséges állatoktól lehet várni” – nyilatkozta Wolfschmidt. A vágóhídi vizsgálatok szerint minden harmadik levágott sertésnél tüdőgyulladást, illetve máj- vagy ízületi betegséget állapítanak meg. Az évi 300 tojás termelésére kényszerített tojótyúkoknál pedig súlyos problémák lépnek fel csonttörések, valamint petevezeték-gyulladás formájában.

Wolfschmidt azt vallja, hogy a problémák kiküszöbölését nem lehet önkéntes állatjóléti kezdeményezésekre alapozni, ezért követeli az állategészségügyi helyzet alapos kivizsgálását minden egyes húsüzemnél.

(forrás: ujszo.com)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#

Ibolya Molnár "...remekül meg lehet élni hús nélkül, nincs rá szüksége a szervezetnek" Az embere mindenevő lévén a változatos étrendnek van a legjobb hatása, amibe
többek között a állati eredetű hús is beleszámít. Az arányokon van a hangsúly valamint a rendszeres, és erőteljes mozgáson. Természetesen kizárólag növényi
eredetű táplálékon is el lehet élni (hiszen vannak akik ezt teszik), de ez nem az egészséges életmód.
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél