hirdetés
hirdetés

A parlament megszavazta a reklámadót

A parlament elfogadta Kósa Lajos beterjesztését a reklámadó módosításáról, amely az eddigi 5,3 százalékról 7,5 százalékra emeli a 100 millió forint feletti reklámbevétel adóterhét az év második felétől, tehát július 1-jétől kezdve - írja a 444.

hirdetés

Amint arról a Kreatív is beszámolt, múlt héten a fideszes többségű gazdasági bizottság 3,5 perces parázs vitát követően fogadta el a tervezetet, amellyel zöld utat adott a parlamentnek a szavazáshoz. Kósa egyébként azt nyilatkozta, hogy előzőleg egyeztettek az iparági szereplőkkel a reklámadóról, ami egészen egyszerűen nem igaz, elég csak megnézni a Magyar Reklámszövetség, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, és más szakmai szervezetek néha már szinte kétségbeesett hangvételű közleményeit, amelyekben elutasították a reklámadót és egyeztetésre hívták a kormányt. Ez sosem történt meg.

A parlament 117 igen és 58 nem szavazat mellett fogadta el a reklámadó emeléséről szóló törvénymódosítást. Az EU által támadott kétkulcsos rendszer is megváltozik: a korábbi törvényben 100 millió forint reklámbevétel alatt 0 százalékos volt a kulcs, ezt az EU elmeszelte, tehát egyszerű fogalmazási hiba miatt kellett módosítani a szövegen. Az új törvény szövegében már adómentesség szerepel a 100 millió forint alatti reklámbevételre vonatkozóan a 0 százalékos kulcs helyett.

Kikerült a törvény szövegéből a saját reklámra vonatkozó rész is, ami azt jelenti, hogy ez mostantól adómentes, és nem képez reklámadó-alapot. Emiatt a "reklám közzététele" kifejezés helyett az új törvényben "reklám ellenszolgáltatás fejében történő közzététele" szerepel.

Szerepel még a módosítóban, hogy a korábban az EU szerint jogellenesen beszedett reklámadó túlfizetésnek minősül, ennek visszaigényléséről az adózás rendjéről szóló törvény adó-visszatérítésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni, az adóhatóság mindenkit értesít a visszatérítés lehetőségéről és feltételeiről.

 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cik[206439] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél