hirdetés
hirdetés

A patikákba szorulhat az e-cigi

Mindenki kivárásra játszik

Az egészségügyi államtitkárságnál úgy vélik, a jelenlegi jogszabályokból is világosan kiderül, a nikotinos patronnal töltött elektromos cigaretta helye a gyógyszertárban van – írja a szombati Népszabadság.

hirdetés

Kivárásra játszanak az elektromos cigarettákat (e-cigaretta) forgalmazó cégek, de a jelek szerint a szakhatóságok is – írja a szombati Népszabadság. A Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság március eleji állásfoglalásában úgy fogalmazott: az e-cigaretta forgalmazásában a gyógyszerekre vonatkozó szabályoknak kell érvényesülniük, gyógyszerengedélyek nélkül ilyen terméket árulni pedig illegális. Bár az ÁNTSZ lényegében szakmai iránymutatásnak vette az államtitkárság közleményét, úgy tudni, hogy a hatóság egyetlen hazai forgalmazó ellen sem kezdeményezett eljárást.

ecigiPiaci hírek szerint a kérdés nincs lezárva, az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) berkeiben külön szakmai stábot hoztak létre, hogy járja körbe az e-cigaretta szabályozásának kérdését. Ha így van is, annyi biztos, hogy a piaci szereplőkkel eddig nem konzultáltak.

Az elektromos cigaretták gyártói, importőrei, forgalmazói nemrégiben saját, jelenleg bejegyzés alatt álló szövetséget hoztak létre Elektromos Cigaretta Magyarországi Kereskedőinek Szövetsége (ECMX) néven. A szövetség háza táján azt rebesgetik, hogy a szaktárca előreláthatólag május elején fogadja a piaci szereplők képviselőit.

Kérdés ugyanakkor, miről fognak tárgyalni. A Népszabadság azt írja: a termékre vonatkozó új szabályok megalkotásáról biztos nem: a lap érdeklődésére az államtitkárságnál elmondták, hogy szerintük a jelenlegi jogszabályokból is világosan kiderül, a nikotinos patronnal töltött elektromos cigaretta helye a gyógyszertárban van, a nikotint tartalmazó terméket gyógyszerszabályozás megkerülésével forgalomba hozni pedig illegális.

Az államtitkárság ezt azzal indokolja, hogy a e-cigaretták töltéséül szolgáló nikotinos patronokban halálos adagnak megfelelő nikotin van. Igaz, ezen túlmenően az államtitkárság közleménye szerint maga az elektromos cigaretta is problémás lehet, például akár fel is robbanhat a használó kezében. Az államtitkárság által kiadott szakvélemény szerint az sem igaz, hogy a termék elősegítené a leszokást, sőt ellenkezőleg. Az államtitkárság idézi a WHO szakvéleményét, amely szerint az e-cigaretta „nem tekinthető a leszokás legitim eszközének”.

A piacon érezhető riadalmat okozott az államtitkárság márciusi fellépése, ezért a cégek egy része nem forgalmaz nikotint tartalmazó terméket, és egyelőre kivár a piacbővítéssel. Ha szó szerint veszik az államtitkárság közleményét, és a gyógyszerekhez hasonló engedélyezési eljáráson kell keresztülmennie az e-cigarettáknak, az elvileg azt jelenti, hogy évekre eltűnne a legális forgalomból a termékkör – írja a lap.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél