hirdetés
hirdetés

A WHO száműzné a transzzsírsavakat a Földről

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég bemutatott egy tervet, amely segítene száműzni az iparilag előállított transzzsírsavakat a globális élelmiszerellátásból.

hirdetés

A REPLACE nevű program célja, hogy ismét számba vegye az említett káros anyag élelmi forrásait, meghatározza a hatályos irányelvekben foganatosítandó szükséges változtatásokat, törvényeket alkosson, és szabályozó intézkedéseket vezessen be az iparilag előállított transzzsírsavak eliminálására, ellenőrzés alatt tartsa az élelmiszerek transzzsírtartalmát. és figyelemmel kísérje a lakosság transzzsírfogyasztásának alakulását.

Forrás: 123rf

A WHO becslése szerint globális szinten évente a transzzsírbevitel több mint 500 000 szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálesetet okoz.

A szervezet egyik megjegyzése alapján a margarinhoz és a ghihez hasonló, iparilag feldolgozott élelmiszerek gyártói gyakran a többi zsírnál huzamosabb eltarthatósági idejű megszilárdított növényi zsírokat alkalmaznak.  A WHO azonban azt állítja, hogy már léteznek ugyanolyan ízű és költségű, egészségesebb alternatívák is.

Ami azt illeti, mióta Dánia a világon elsőként az iparilag előállított transzzsírokra korlátozásokat vezetett be, az országban a szív- és érrendszeri betegségekhez köthető elhalálozások száma mára jelentősen csökkent.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Specialty Food Association)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél