hirdetés
hirdetés

Áfacsökkentés: most már nem áll meg

Ma már a kormányzati megszólalók sem titkolják, hogy egyértelmű politikai akarat mutatkozik az áfacsökkentés folytatására. Konkrét kormányzati ígéretek egyelőre nincsenek, de fontos változás az, hogy már nem csupán a szakmai beszélgetésekben, hanem a minisztériumi nyilatkozatokban is szóba jött a zöldség-gyümölcs, a hal, több tejtermék és a pékáru áfájának mérséklése is – egyelőre a felvetés szintjén. 

hirdetés

Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, hiszen a legnagyobb tétel, a sertéshús esetében egyértelműen kedvező folyamatokat lehet megfigyelni, és az első hírek a baromfihús esetében is kedvezőek. A lépés ráadásul a baromfiszektor egészét felértékeli.

Fogyasztói szempontból nézve sikeres és egyértelmű volt a január elsejétől élő újabb áfacsökkentési hullám, amely a tojást, a baromfihúst és a friss tejet érintette. A kereskedelmi szereplők már tavaly év végén igyekeztek leszögezni, hogy teljes mértékben átadják a fogyasztóknak az előnyt, és a jelek szerint ez maradéktalanul meg is valósult.

Csodát persze ez a rendelkezés sem tud tenni, a végül csak a friss tejre érvényes áfakedvezmény drámai változást nem hozott az idehaza jellemzően UHT és ESL tejek uralta piacon. A tejágazat rögtön január elején érvelt már különböző fórumokon amellett, hogy az egyéb tejtermékekre is ki kellene terjeszteni az alacsonyabb áfát, és persze sorban állnak a még nem helyzetbe hozott ágazatok is a hasonló igényekkel. Érveik ráadásul meggyőzőek: mind a pékárut, mind a zöldség-gyümölcs termékpályákat tekintve meglehetősen magas a feketézés aránya, indokolt lenne tehát az áfacsökkentési politikát tovább folytatni. A jelek szerint erre a politikai akarat is megvan.

Egy folyamat közepén

A korábban nagyon óvatos, visszafogott nyilatkozatok után ma úgy tűnik, hogy a kormányzat egyes szereplői is meglehetősen magabiztosak, hiszen megszólalásaikban ma már rendszeresen utalnak rá, hogy az áfacsökkentés nem áll meg itt. A kormány folyamatosan vizsgálja annak lehetőségét, hogy az alapvető élelmiszerek áfája mely termékkörök esetében csökkenhetne – jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára rögtön január elején egy budapesti Príma üzletben a témában tartott sajtótájékoztatón. A mostani áfacsökkentés kapcsán megrendezett eseményen elhangzott: az alapvető élelmiszerek közül tavaly elsőként a sertés tőkehús áfája csökkent, idén januártól a baromfihús, a friss tej és a tojás forgalmi adója mérséklődik, ám az államtitkár szerint további termékkörök is szóba jöhetnek. „Ez egy folyamat része” – tette hozzá. Nagy István szerint a későbbiekben esetleg szóba jöhet a hal, a zöldség-gyümölcs, valamint a pékáru áfájának mérséklése is a gazdaság teljesítőképességének tükrében. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormánynak az az érdeke, hogy az élelmiszeráfa-csökkenés, illetve az annak köszönhető alacsonyabb árak hosszú távon fennmaradjanak, ezért a mérséklés hatását a tárca ellenőrzi.

Az élelmiszer termékpályák kifehérítését célzó lépések persze nem a mostani áfacsökkentéssel kezdődtek, egyéb változások már voltak az elmúlt években. Az egyik legfontosabb lépés ezen a téren 2014 januárjától él, ez az élő- és félsertés áfájának 27-ről 5 százalékra való lecsökkentése lett. A fogyasztói árakat mindez még nem befolyásolta, de a termékpálya korábbi szakaszaiban fontos hatást tudott elérni. A döntés mellett fontos érv volt az is, hogy az áfa 22 százalékpontos mérséklése az ezen a soron jelentkező bevételt csak kis mértékben befolyásolta. A lépésnek meglett az eredménye, a tapasztalatok és statisztikai adatok igazolták a szaktárca és az ágazati szereplők pozitív várakozásait. Nőtt az élősertés felvásárlása, az exportja visszaesett, élénkült a tenyészállatok forgalma, nőtt a sertéstartók száma, valamint hosszú idő után ismét nőtt a sertésállomány. Ebben aztán csak a tavaly év eleji rendkívül alacsony árak tudtak változást hozni, hiszen az árválság megtépázta a sertésállományt is. Az áfacsökkentés tehát nem csupán a fogyasztói árak mérséklődését eredményezte, további jótékony hatása, hogy növelte a keresletet, a tisztességesen működő vállalkozások számára egyenlő versenyfeltételeket teremtett, ösztönöztea belföldi sertéstenyésztést és az áfacsalásokkal terhelt sertéshúspiac kifehérítését. Így a mostani áfacsökkentés várhatóan a baromfihús ellátási lánc fehéredésével is jár majd.

A baromfisok örülnek

A baromfiágazat számára az idei év sokkal jobban kezdődik, mint a tavalyi – jelentette ki ezzel kapcsolatban Csorbai Attila. A Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója szerint ugyanis a mostani áfacsökkentés kiegyenlítette azt a versenyhátrányt, amely a baromfiágazat tavaly kénytelen volt elszenvedni, amikor a sertéshús áfája egyoldalúan csökkent. „Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az árcsökkenés átment a termékpályákon és végül a fogyasztói árakban is jelentkezett” – tette hozzá lapunknak Csorbai Attila. Az elnök ugyanakkor rámutatott: a madárinfluenza alaposan megtépázta a baromfiágazatot, és ebben a kedvezőtlen helyzetben érte az áfacsökkentés a szektort. Különösen a víziszárnyasokat tenyésztő illetve feldolgozó szereplőket érintette rosszul a kór terjedése, ebben a körben jelentős áruhiány lépett fel, amely az árakat eleve megnövelte.

Csorbai ezzel kapcsolatban megjegyezte: sok kétkedő hangot hallani az áfacsökkentéssel kapcsolatban, amelyek szerint a fogyasztói árak csökkentése csak időszakos, és azok lassan visszakerülnek az eredeti szintekre. Az elnök szerint mindenképpen kedvezőbb a helyzet, mintha nem csökkent volna az áfa. „Ha egy x számot 1,05-tel szorzunk, az mindig alacsonyabb lesz, mintha 1,27-tel szoroznánk” – fogalmazott a szakember.

Felértékelődhet az ágazat

A mostani nehéz helyzet azonban mintha méginkább időszerűvé tenné az alacsonyabb áfakulcs kedvező hatásait. „Abszolút bevált az áfa mérséklése, hiszen a legális piacon ténykedő szereplőket hozza helyzetbe, nem pedig a sufniipart erősíti” – mondta el lapunknak Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: a tavalyi egyoldalú áfacsökkentés a sertéshús-feldolgozóknak kedvezett és a baromfiipar szereplőit rendkívül hátrányosan érintette. „Most ezt a pozícióvesztést behozhatja a baromfiszektor, vagyis a korábbi hátrány eltűnik” – tette hozzá.

Úgy tűnik, hogy a pozíció visszaszerzése jól mutat majd a könyvekben is, erre pedig a pénzintézetek is sokat adnak. „Az egyes cégek, baromfiipari szereplők finanszírozását tekintve nem változott a bankok hozzáállása, hiszen a versenyképes cégek ezen a téren már korábban is megállták a helyüket egy esetleges hitelbírálatkor” – mondta el lapunknak Hollósi Dávid. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának (AKK) vezetője hozzátette: ágazati szinten ugyanakkor felértékelődhet a baromfiszektor egésze a bankok szemében, hiszen az áfacsökkentés kétségkívül kedvező változásokat hoz. „A hitelbírálatnak azonban számos összetevője van, az áfacsökkentés csak egy – kétségkívül pozitív – elem ebben. A baromfiszektor eddig is ígéretes, exportképes terület volt” – tette hozzá a banki szakember.

(forrás: Élelmiszer szaklap 2017/2.)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél