hirdetés
hirdetés

Agrár cégek kaphatnak kedvezőbb hitelt

Még vonzóbb az Agrár Széchenyi Kártya

A KAVOSZ Zrt javaslata alapján, a korábbi két százalékról négy százalékra emelte - saját költségvetési forrásainak terhére - a Vidékfejlesztési Minisztérium az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez nyújtott kamattámogatást. 

hirdetés

Az intézkedésnek köszönhetően a hitelkonstrukció kamata jelenleg évi 4 százalék körül alakul, ami jelentősen hozzájárulhat a szektor versenyképességének javulásához. A megemelt kamattámogatás a 2013. július 18-tól kezdődően, az új valamint a meglévő szerződésekre egyaránt érvényes.

A Nemzeti Vidékstratégia kiemelt céljai közé tartozik az agrár- és élelmiszergazdaság életképességének növelése, piaci pozícióinak javítása. Ennek részeként stratégiai cél a vidéki foglalkoztatás növelése: a vidéki térségek, települések – kiemelten a falvak és a tanyák – gazdasági megerősítése, újjászervezése, a vidéki gazdaság több lábra állítása, mindezzel a megélhetés biztosítása, a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás növelése, valamint a hazai és a helyi alapanyagokra támaszkodó, fenntartható, a környezeti szempontokat szem előtt tartó, jó minőségű és elegendő élelmiszert előállító élelmiszer-termelés.

Az Agrár Széchenyi Kártya igazi unikumnak számít az agrárgazdaságban, amely csökkentheti a szektor versenyhátrányát, mérsékli a hazai mezőgazdasági kkv-k finanszírozási költségeit, valamint elősegítheti a vidéki munkahelyek megőrzését, és további munkahelyeket teremthet. A Széchenyi Kártya Program keretein belül igényelhető konstrukcióval a kormány ahhoz nyújt támogatást, hogy az agrárgazdaság szereplői könnyebben juthassanak kedvező finanszírozási forrásokhoz.

A KAVOSZ Zrt. által – a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával - kidolgozott, egyedülálló hitelkonstrukciót a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500.000,- Ft, felső határa 25 millió Ft.  A kérelmezők hitelhez jutását minden esetben az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességvállalása segíti.

A hiteligénylés előre megszabott feltételekhez kötött; az igénylőnek – egyebek mellett - 15 millió forint hitelösszegig egy, azon felül pedig két lezárt, teljes éves gazdálkodói múlttal és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által kiadott regisztrációs számmal kell rendelkeznie, nem lehet lejárt köztartozása vagy késedelmes hiteltartozása.

A Széchenyi Kártya Program többi eleméhez hasonlóan, az Agrár Széchenyi Kártya kérelmezői a hiteligényükkel a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségéhez (VOSZ), a Területi Kereskedelmi és Iparkamarákhoz, illetve a KAVOSZ Zrt. irodáihoz fordulhatnak országszerte, közel 300 helyen. Az Agrár Széchenyi Kártyát jelenleg az OTP Bank, a Takarékbank és az általa képviselt takarékszövetkezetek, a Volksbank, és DRB Bank forgalmazzák.

 

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[134483] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél