hirdetés
hirdetés

Akciók és nádcukor a hazai cukorpiacon

Félreértések adódtak az Agrana közelmúltbeli, 20 százalékos cukorár-növelési bejelentéséből, mivel az nem vonatkozik a konszern közép-kelet-európai érdekeltségeire, így a Magyar Cukor Zrt.-re sem – közölte az agromoniror.hu-val Bráth Zoltán, az MC mezőgazdasági vezérigazgatója.

hirdetés

Mint ismert, az osztrák vállalat szeptemberben számolt be arról, hogy októbertől jelentősen drágítja a cukrot. Az áremelést az Agrana most az ausztriai piacon hajtja végre, mivel a társaság ott október 1. - szeptember 30. közötti, éves értékesítési szerződések alapján működik.
A Magyar Cukor viszont – mondta Fábián Zoltán kereskedelmi vezérigazgató – főként a hazai élelmiszeripari felhasználókkal köthet ilyen megállapodásokat, mert a nagy üzletláncok erre ma kevéssé hajlandók. Így a vállalat belföldi kiskereskedelmi eladásainál az aktuális európai trendeket követi és a piaci lehetőségek kihasználásra törekszik – fogalmazott Fábián Zoltán.

A Cora viszont éppen az MC egykilós kiszerelésű, Koronás kristálycukorjával indított a napokban „kihagyhatatlannak” minősített értékesítési akciót, amelyben a terméket – például budakalászi áruházában - 262 forintos kilónkénti áron kínálta. Mint ismert, a hazai kilogrammonkénti cukorárak tavasszal még 370-380 forint között mozogtak, mára azonban 267-279 forintra csökkentek.

A Magyar Cukor – állapította meg Fábián Zoltán – a Cora akcióját árkedvezményekkel nem támogatta, így az üzletlánc a kampányt saját döntésével, vevőcsalogató céllal hirdethette meg. Hasonló időszakos árengedmények más élelmiszerhálózatokban is felbukkannak, és az ilyen akciókat könnyíti, hogy legalább húszféle, egykilós kiszerelésű cukor van jelen a sokszereplős hazai porondon.

Brazil nádcukor is készülhet itthon

Az MC ma már nem számít egyedüli meghatározó piaci szereplőnek, mivel 105 ezer tonnás uniós cukortermelési kvótája a 300 ezer tonnás éves belföldi igény egyharmadát teszi csak ki.
A vállalat ugyanakkor augusztusban importált brazil nyers nádcukrot is finomíthatott, amelyre az országban az elmúlt száz évben nem volt példa. A kínálatnövelő feldolgozásra – a Magyar Cukor egyedi kérésére – az uniós adott engedélyt, alapvetően a korábbi cukordráguláshoz vezető, EU-s piaci zavar miatt.

Az MC – közölte Bráth Zoltán – a mintegy 22 ezer tonnás, nádcukorból származó mennyiséget már értékesítette is. Ennek nagy részét élelmiszeripari felhasználóknak adta el, de a termékből a kiskereskedelembe is jutott.

Mitől függnek a cukorárak?

Szakértői előrejelzések szerint az 550-560 eurós, tonnánkénti mai gyártelepi ömlesztett - tehát kiszerelési és egyéb költségeket, illetve áfát nem tartalmazó - cukorárak stabilizálódása valószínűsíthető az uniós piacon, így a közeljövőben újabb jelentős cukordrágulás lehetősége nem merül fel.

A hazai árak részben attól függnek majd, hogy a német cukorrépa-termelők miként állapodnak meg a Südzuckerrel, az osztrák gazdák pedig az Agranával. Emellett azonban a végső összeget az is befolyásolja, mekkora lesz a felvásárlási árakhoz nyújtott magyar nemzeti támogatás. Tavaly a gazdálkodók a cukorrépáért végeredményben 38-40 eurót kaptak, amely – 282 forintos átváltási euró árfolyammal számolva – 11,7-11,3 ezer forintos tonnánkénti árat tett ki. Ez 11,1 eurós nemzeti részt tartalmazott, amely valójában a 2009-es támogatásnak felelt meg, mivel a kifizetések egyéves késéssel történnek meg.

A Vidékfejlesztési Minisztérium - idén igénybe vehető összegként - korábban eleve kisebb, 9,5 eurós összeget jelentetett meg, de Kelemen István szerint egyelőre az is kérdéses, hogy az ehhez szükséges hazai források meglesznek-e. Ezért a cukorrépa-termelők a mai helyzetben az árakat tekintve „vakrepülést folytatnak” – fogalmazott Kelemen István, a Cukortermesztők Országos Szövetségének főtitkára.

 
 

(forrás: Agromonitor.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél