hirdetés
hirdetés

Ártalmas műanyagadalékok a boltok polcain

Tizenhétből hét termék káros az egészségre

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy egy nemzetközi összefogás keretében elvégzett laborvizsgálat eredményeként a 17 bevizsgált termékből 7-ben találtak 0,1 tömegszázalék felett ftalátokat.

hirdetés

Az ártalmas termékek közül 5  esetében a cégeknek információt kellett volna adniuk az anyag jelenlétéről a termékben, miután a ftalát szerepelt az EU 2007 óta hatályos vegyianyag-rendeletében (REACH) a különös aggodalomra okot adó anyagok listáján.
A ftalát vegyületcsoport fejlődő gyermekek és terhes nők, illetve magzataik számára rendkívül veszélyes szer. A nemzőképességet befolyásolja negatívan, korai pubertást okoz, csökkenti a serdülő fiúk tesztonteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, illetve „elnőiesít” – fogalmazott a környezetkémikus.

A Levegő Munkacsoport által nyilvánosságra hozott lista szerint ftalátból készült 55 százalékban a 4 Társ Kft. által forgalmazott, bevizsgált dildo sunshine elnevezésű szexjáték –  egy műpénisz –, amely használójának éppen intim testrészével érintkezik. A Tescóban megvásárolható CH KÁ gyermekpapucs (szandál 533964022000) 16 százalékban tartalmazza a veszélyes vegyületcsoportot, a Media Marktban kapható, HIME NV 14/WH hálózatú, másfél méteres hosszabbító elosztó és egy HAMA 56204 fülhallgató MP3 lejátszóhoz (HK-204) 8,9 és 7,9 százalékban, a Rossman üzletekben vásárolható állatfigurás rózsaszín piperetáska pedig 0,28 százalékban.
Ugyanez a piperetáska az SVHC ftalátok mellett tartalmaz a Levegő Munkacsoport szerint veszélyesnek minősített más ftalátokat is, 15 százalékban. Az utóbbi vegyületcsoport megtalálható egy tescós, illetve a Gála Kereskedelmi Zrt. által forgalmazott viaszosvászon terítőben, továbbá 27 százalékban a Pelikan radírban, amelyet Euro Store Kft. árusít.

A Levegő Munkacsoport 4 anyagot vizsgált a REACH listán szereplő 35 anyagból. A szervezet a vizsgálatok eredményeit jelzi az egészségügyi hatóság felé.
A környezetvédő szervezet rámutat: a REACH megengedte a cégeknek, hogy káros vegyi anyagokat tartalmazó termékek a boltok polcain maradhassanak. A szabályozás szerint ráadásul a veszélyes vegyületeket a címkén sem kell feltüntetni, ám a cégek 45 napon belül kötelesek válaszolni arra, hogy termékeikben vannak-e a REACH szerinti különös aggodalomra okot adó anyagok. Azaz, ha egy termékük a tömegéhez viszonyítva több mint 0,1 százalékos arányban tartalmaz az egészséget súlyosan veszélyeztető kemikáliát, arról tájékoztatniuk kell bármely érdeklődőt.

A Levegő Munkacsoport több száz ilyen információkérő levelet küldött hazai bevásárlóközpontoknak, gyártóknak. A sajtótájékoztatón elhangzott: eleinte nem érkeztek válaszok, az elmúlt időszakban azonban már a cégek több mint fele válaszolt, de egyikük sem jelezte, hogy lenne kockázatos anyag a termékeiben.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
karos
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél