hirdetés
hirdetés

Az áfacsökkentés lesz a halágazat megmentője?

Jelenleg olcsóbb a sertéscomb, mint az élő ponty, ezért fontos a hal áfájának csökkentése a haltermelők vezetője szerint. A magyarok hat-hét kiló halat esznek meg évente, ezzel az utolsók vagyunk az európai rangsorban, az alacsonyabb ártól a fogyasztás félkilós növekedését és a haltermelési ágazat bővülését várják – írta meg szerdán az origo.hu.

hirdetés

A Földművelésügyi Minisztérium nemrégiben kezdeményezte, hogy 5 százalékra csökkenjen az étkezési és a telepítési célú hal áfája. A módosítástól azt remélik, hogy fehéredik az ágazat, és pár év alatt a duplájára nő a halfogyasztás.

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke azt mondta: a sertés és a baromfi áfájának csökkentése miatt versenyhátrányba került a magyar halászati ágazat.

Egy kilogramm csont nélküli sertéscomb olcsóbb, mint egy kiló élő ponty – olvasható az origo.hu-n.

Jócskán megugrott a ponty ára év elején

Az elnök szerint ezt ellensúlyozhatja a várható módosítás, 15-20 százalékkal lehet olcsóbb a hal, bár azt hozzátette, bízik abban, hogy a termelőknél is pár százalékkal több haszon maradhat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a pontyszelet országos átlagára 1100 forint volt kilónként 2016-ban, vagyis áfacsökkentés után 910 forint körül lehet egy kiló ponty. Feltéve, ha nem lesz addig drágulás, mert 2017 első két hónapjában 1810 forintra ugrott a pontyszelet átlagára a pontyhiány miatt.

Ponty (Forrás: 123rf)

Az origo.hu teljes cikke a témában itt olvasható.

(forrás: [origo])
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél