hirdetés
hirdetés

Az E-számok egészségügyi kockázata

Jelenthetnek egészségügyi kockázatot bizonyos fogyasztói csoportok számára az E-számmal jelölt élelmiszeripari adalékanyagok, mivel az arra különösen érzékeny embereknél allergiás tüneteket, intoleranciát válthatnak ki – derül ki az agromonitor.hu számára készített FVM-es elemzésből.
hirdetés

A gyártók több olyan élelmiszeradalékot használnak, amelyek fokozott fogyasztása egészségügyi veszélyeket hordozhat magában, de alkalmazásuk rendszerint még nagyobb élelmiszer-biztonsági kockázatokat előz meg vagy küszöböl ki.
A termékek csomagolásán szereplő élelmiszeradalékok gyakran váltanak ki félelmet a fogyasztókban, ezért a tévhitek és a kételyek elkerülése érdekében szükség van az E-számok megismerésére – állapítja meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) elemzése. E-számok hallatán sokan kizárólag mesterséges eredetű anyagokra, vagy például csak a tartósítószerekre asszociálnak, hiszen a kódok önmagukban nem mondanak sokat. Nagyon sok E–szám mögött ugyanakkor természetes anyagokat találunk, amelyek akár pozitív élettani hatással is bírhatnak, miközben az emberi szervezetre semmiféle egészségkárosító hatással nem rendelkeznek. Az élelmiszeripari adalékanyagok jelölésére és azonosítására szolgáló E-számrendszert az 1960-as években dolgozta ki az Európai Unió, hogy a fordításból adódó problémák és esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.
E-számok: kockázat és biztonság az élelmiszerekben  
Az adalékanyagokat az élelmiszergyártók az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságainak javítására, tápértékük megőrzésére, eltarthatóságuk növelésére, valamint az alapanyagok feldolgozhatóságának könnyítésére alkalmazzák. Ezáltal biztosítani tudják a kereskedelemben folyamatosan kínált élelmiszerek sokféleségét, valamint közelebb jutnak a fogyasztói igények teljesebb körű kielégítéséhez. Tehát végeredményben a fogyasztók várják el azt, hogy a gyártók minél színesebb, tartósabb, ízesebb, illatosabb termékekkel jelenjenek meg a piacon – szögezi le a tárca.
Az E100-tól kezdődő számok jelölik a színezékeket, E200-tól a tartósítószereket, E300-tól az antioxidánsokat, E400-tól az emulgeálószereket, habképzőket, stabilizátorokat, zselésítőket, sűrítő- és szilárdító anyagokat, E500-tól főként a különböző funkcióval rendelkező szervetlen sókat, E600-tól az ízfokozókat és ízmódosítókat, E900-tól az édesítőszereket, E1000-től pedig a módosított keményítőket és egyéb technológiai hatású adalékanyagokat.

 

(forrás: Agromonitor.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél