hirdetés
hirdetés

„Az egészségtelen termékeket el kell tüntetni az iskolákból!”

Az OGYÉI nemrég játékos formában tudakolta meg az iskolásoktól, hogy melyek a kedvenc ételeik. A nebulók nagyrészt nem feltétlenül a legegészségesebb fogásokat választották ki maguknak. Valószínűleg ez a tény sok szülőt sarkalhat arra, hogy a kissé ártalmasnak mondott termékeket legalább a büfékből valahogy száműzni tudja. Király Nórát, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) vezetőjét ugyanez a törekvés hajtja, amikor is az Emmi támogatásával meg kívánja reformálni az iskolai büfékben tapasztalt „borzasztó" állapotokat a gyerekek egészségének megőrzése céljából.

hirdetés

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt években sok szülő kereste meg a szervezetet azzal, hogy nem elégedettek az iskolai büfék kínálatával. A szervezet felmérést végzett, és arra jutott, hogy “borzasztóak” az állapotok, mert a gyerekek korlátlanul, felügyelet nélkül vásárolhatnak meg magas só- és cukortartalmú ételeket – fogalmazott Király Nóra.

Király Nóra országszerte arra buzdítja a gyermekeik egészségéért aggódó szülőket, hogy bátran keressék meg a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre írt leveleikkel, amelyben leírják a gyermekük iskolai büféjében fennálló problémát, hogy együtt megoldást találhassanak rá.

Gyermekkorra vezethetők vissza a felnőttel egészségügyi problémái

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Magyarországon nagyon magas az elhízott, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő felnőttek száma, a problémák jelentős része pedig a gyermekkorra vezethető vissza. Jelenleg hétévesen minden negyedik kislányt és ötödik kisfiút érint az elhízás problémája.

A kormánynak fontos, hogy megóvja az emberek egészségét, ennek érdekében az elmúlt években már számtalan döntést hoztak. Ilyen volt a dohányzás betiltása zárt helyeken, a chipsadó és a mindennapos testnevelés bevezetése, a közétkeztetés reformja, valamint a chipsadó hatálya alá eső termékek kitiltása az iskolai büfékből, étel- és ital automatákból – hangsúlyozta az államtitkár.

A sajtótájékoztató végén  Kovács Lázár séf  egy egészséges ételekből összeállított kosarat is bemutatott, amit gyümölcssalátával, magas hústartalmú felvágottakkal, különböző magvakkal és egészséges ivólevekkel pakolt tele.

Király Nóra saját gyermekei minőségi táplálását az egyik legkomolyabb feladatának érzi, hiszen ez alapvetően meghatározza a csemeték jövőjét. Egészséges gyermekekből pedig egészséges felnőttek válnak, akik pedig az egészséges társadalmat alkotják. Maximálisan megérti tehát azokat a szülőket, akik korábban elkeseredésükben a FICSAK-hoz fordultak, hiszen ezek az anyukák is érezték, hogy mekkora felelősség van a kezükben.

Így fest az iskolabüfés kínálat

Ezek az édesanyák az iskolabüfék kirakatáról készült fotókkal bemutatták, hogy miket kínálnak a gyerekeknek a büfések. Mivel sajnos ezt nem áll módjukban felügyelni, egy fogyasztható, de kifizethető kínálat kidolgozásában kértek segítséget.

„A terveink jól haladnak és reményeink már szeptemberre egészséges és finom élelmiszerek váltják fel az iskolai büfék polcain sorakozó cukros, sós, ragadós, színes “robbanó” és szénsavas italokat és ételeket.

(forrás: hirado.hu / kiralynora.hu, Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél