hirdetés
hirdetés

Az EU bírósága szerint növényi eredetű termék nem lehet tejtermék

Az Európai Unió Bírósága ítélete szerint tisztán növényi termékek nem, kizárólag állati eredetű termékek hozhatók kereskedelmi forgalomba és reklámozhatók „tej", „tejszín", „vaj", „sajt" vagy „joghurt" megnevezéssel.

hirdetés

A TofuTown német társaság vegetáriánus és vegán élelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Különösen a „Soyatoo tofuvaj”, „növényi sajt”, „Veggie-sajt”, „tejszín” és egyéb hasonló megjelölésekkel reklámoz és forgalmaz tisztán növényi termékeket. A Verband Sozialer Wettbewerb német szövetség – amelynek célja többek között a tisztességtelen verseny elleni harc – álláspontja szerint e reklám sérti a tej és tejtermékek megjelölésére vonatkozó uniós szabályozást. Így a jogsértés megszüntetése iránti eljárást indított a céggel szemben. A vállalkozás azon a véleményen volt, hogy nem sértett semmilyen szabályozást, sőt a megnevezések utalást tartalmaznak a szóban forgó termékek növényi eredetére.

Az EU bírósága megállapította, hogy a szóban forgó szabályozás a „tej” megjelölést a forgalmazás és a reklámozás tekintetében főszabály szerint kizárólag az állati eredetű tejre tartja fenn. Ráadásul a kifejezetten előírt kivételektől eltekintve e szabályozás a „tejszín”, „tejszínhab”, „vaj”, „sajt” és „joghurt” megjelöléseket kizárólag a tejtermékekre tartja fenn, azaz a tejből származó termékekre.

A bíróság szerint a felsorolt megjelölések nem használhatók jogszerűen valamely tisztán növényi termék megjelölésére, hacsak e termék nem szerepel a kivételeket felsoroló jegyzékben, ami nem áll sem a szójára, sem pedig a tofura.

(forrás: Európai Unió Bírósága)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél