hirdetés
hirdetés

Az időjárás jelenti a legnagyobb kihívást az agrárium számára a lakosság szerint

A hazai lakosság szerint az időjárás okozta nehézségek jelenthetik a legnagyobb kihívást az agrárium számára a következő években, de a technológiai korszerűsítés és az utánpótlás hiánya is komoly problémát okozhat. Az étkezések terén a laktóz- és gluténmentes étrend erősödésére érdemes felkészülnie az élelmiszeriparnak, legalábbis a fogyasztók szerint – derül ki a K&H felméréséből.

hirdetés

A lakosság meglátása szerint a szélsőséges időjárásra és a klímaváltozásra kell leginkább felkészülnie

a hazai mezőgazdaságnak a következő években. „A reprezentatív, 500 fő megkérdezésével történt kutatásunk során arról kérdeztük a lakosságot, véleményük szerint milyen kihívásokkal kell majd szembenéznie az agráriumnak, milyen étkezési trendekre lesz érdemes még jobban felkészülnie a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak az előttünk álló 5 évben. A szektor jövője szempontjából ugyanis elengedhetetlen, hogy úgy történjenek meg a korszerűsítő beruházások, fejlesztések, hogy eközben figyelembe veszik a legújabb fogyasztói igényeket, trendeket” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Az időjárás okozta nehézségek mellett az utánpótlás és a technológiai korszerűsítés jelenthet leginkább kihívást az ágazatnak. „A lakosság jól látja, hogy a megfelelő képzettségű humán tőke hiánya az egyik legégetőbb probléma a mezőgazdaságban, ugyanis a következő tíz év során várhatóan nagyszámú idős gazdálkodó kilépése várható az ágazatból, miközben a fiatal és képzett munkaerő számára nem vonzó az agrárium az alacsony jövedelmek és presztízs miatt. A magyar mezőgazdaság versenyképessége és termelési hatékonyságának növeléséhez elengedhetetlen a technológiai korszerűsítés is, ami még inkább sürgeti a képzett utánpótlást, hiszen az új eszközök és technológiák alkalmazásához megfelelő szaktudásra van szükség. Ennek megvalósulásához azonban meg kell mutatnunk a fiataloknak, hogy az agrárágazat egy innovatív ágazat, és biztos megélhetést nyújt” – mondta el Tresó István.

laktóz- és gluténmentes étkezésé a jövő

A kutatás eredménye alapján az is látható, hogy a lakosság szerint a speciális igényű étkezési trendeké lesz a jövő. „A megkérdezettek 70%-a számít arra, hogy megnő az élelmiszerallergiában szenvedők és a speciális étrendet igénylők tábora. Ezzel összefüggésben a fogyasztók több mint fele (55%) a laktózmentes, 50%-uk a gluténmentes táplálkozás erősödésére számít, miközben a manapság nagyon divatos paleolit étrendről csupán a lakosság harmada vélekedik így. A fogyasztói tudatosság erősödésére is számítani lehet, hiszen a vásárlók 56%-a a helyi termelők, 51%-a pedig a saját termelésű alapanyagok felhasználásának növekedését valószínűsíti, tehát várhatóan egyre több konyhakerttel találkozhatunk majd a jövőben” – részletezte az eredményeket Tresó István.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél