hirdetés
hirdetés

Az innovációé volt a főszerep az Ötkertben

A tavalyi, TOP 50 FMCG Szakember kiadvány folytatásaként az Élelmiszer szaklap kiadója, a PPH Media kiadványt állított össze az élelmiszeripar TOP 50 innovátoráról, amelyben bemutatták a szakma számára jelentős innovációt hozó cégeket, a hazai FMCG piac „motorjait”. A publikálás apropójából az Ötkert nevű belvárosi helyen konferenciát rendeztek, kedden.

hirdetés

A kiadvány bemutatására és átadására Innováció – Találd ki magad! néven konferenciát szerveztek, amelyen elméleti szakemberek inspiráló gondolataitól, a szokatlan szemlélettel jelentős sikereket elérő best practice előadásokon és trendteremtő példaként elöljáró esettanulmányokon át szót ejtettek a 2016-os év átütő erejű nemzetközi innovációiról is.

Az Élelmiszer több mint negyven, az FMCG piac különböző területein tevékenykedő szakembert, szervezetet, piackutatókat, a háttériparban tevékenykedő cégek képviselőit, valamint a tavalyi FMCG TOP 50 Szakember kiadvány szereplőit kérte fel, hogy tegyenek ajánlásokat, hogy szerintük melyek azok a cégek, amelyek az átlagosnál nagyobb hangsúlyt fektetnek az innovációra. Az egyes cégekre érkező szavazatokat összesítve állítottuk össze a listát, és így alakult ki a hazai FMCG piacon tevékenykedő 50 vállalkozás a listája.


A konferencián több kérdésre (Mitől innováció az innováció? Miért van szüksége az embereknek az innovációra? Fejleszthető-e, és hogyan az innovatív gondolkodás? Mitől sikeres egy innováció? Hogyan lehet innovatív üzleti modellt építeni?) kerestek választ az előadók, és kaphattak inspiráló gondolatokat a résztvevők.

Ács Dóra, az Élelmiszer főszerkesztője konferálta fel az előadókat
Ács Dóra, az Élelmiszer főszerkesztője konferálta fel az előadókat

Mérő László, matematikus, publicista, pszichológus figyelemfelkeltő előadása az innováció biológiájának témakörét helyezte előtérbe, kronológiai sorrendben történelmi példákkal színesítve mondandóját. Járt és járatlan utak vezethetnek innovációhoz, ezért is elmondható, hogy áldozatai és veszteségei is lehetnek egy újító gondolatnak, ami nem feltétlenül egy nagy ötletből származhat. Mérő szerint mindig egy emberbe fektetünk be, és ezért jól meg kell választani, hogy kikkel próbálunk fejleszteni egy adott munkacsoporton belül. Hozzátette, nem szabad túlmisztifikálni az innováció eléréséhez vezető utat, nem szükséges mindig gyökeres változást várni, elég valami kicsit másképp csinálni. Példákat hozott fel a játék világából, és kifejtette, hogy a játékos környezet kialakítása növelheti a sikeres innováció esélyeit.

Síklaki István az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára szociálpszichológiai indokokat is felsorakoztatva beszélt a változással szembeni természetes ellenállásról. Rosszabb elveszíteni valamit, vagy félni a veszteségtől, mint nyerni valamit. Mindig folyamatok közben derülhet ki, hogy mi az, amin változtatni kell, és elindulhat egy innovációs folyamat a tapasztalatok alapján.

Várnagy Priszcilla, a Be-Novative CEO-ja a kreativitás ösztönzésének lehetőségeiről beszélt egy közösségben. Meghatározó a megkülönböztető értékek kialakítása, de a görcsös akarás a végső eredmény szempontjából csak árthat. Az előadók ezután kerekasztal-beszélgetés keretében osztották meg tapasztalataikat, és folytattak szakmai diskurzust a témában.

Balról jobbra Mérő László, matematikus, publicista, Várnagy Priszcilla, a Be-Novative ügyvezető igazgatója, Síklaki István az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára részvételével, illetve Szigeti Péter, tartalomfejlesztési vezető moderálásával zajlott a kerekasztal-beszélgetés
Balról jobbra Mérő László, matematikus, publicista, Várnagy Priszcilla, a Be-Novative ügyvezető igazgatója, Síklaki István az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára részvételével, illetve Szigeti Péter, tartalomfejlesztési vezető moderálásával zajlott a kerekasztal-beszélgetés

Kellemes hangulatú és érdekes eszmecserék folytak az előadások szünetében
Kellemes hangulatú és érdekes eszmecserék folytak az előadások szünetében

Az informatika és internet területe sem maradhatott ki a konferencia témái közül. Stefanek László, a Café Communications Digitális Média vezetője tartott előadást a Google titkairól, és természetesen buktatóiról. Simon Tamás, a Qualysoft Informatikai Zrt. első embere az önfenntartó gazdálkodás és az informatika kapcsolatáról tartott érdekes beszámolót, személyes tapasztalatival megspékelve. Mészáros Gábor, a chocoMe tulajdonosa, és Pinczés Mariann, a Corn Oil Press Kft. ügyvezetője az első lépésekről a végső sikerükig tartó folyamatokban prezentálták az innovációval kapcsolatos szemléleteiket.


A szakmai rendezvényen a Nielsen piackutató cége legfrissebb elemzését hallhatták az érdeklődők Tokody Balázs előadásában, és Ács Dóra főszerkesztő moderálásával egy újabb kerekasztal-beszélgetés zárta le a kiadványt bemutató eseményt.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél