hirdetés
hirdetés

Az íz nem védjegyezhető

Az unió legfelsőbb igazságszolgálati szerve szerint egy íz érzékelése egyénileg különböző lehet, és így a zamat nem jogosult szerzői jogi védelemre.

hirdetés

Az Európai Bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az élelmiszerek íze nem védjegyezhető, számolt be a Washington Post. Az unió legmagasabb igazságszolgáltatási szervének határozata szerint „az élelmiszertermékek ízét nem lehet az objektivitás pontosságával azonosítani", és emiatt [az íz] nem jogosult a szerzői jogi védelemre.

A bíróságtól egy holland törvényszék kért tanácsot abban az ügyben, amelyben egy Levola nevű cég a maga Heksenkaasra keresztelt kenhető sajtos krémjét meg akarta óvni bizonyos utánzatoktól. Konkrétan az egyik rivális négy éve forgalomba hozott Witte Wievenkaas nevű termékéről beszélünk, amelyről a Levola azt állította, hogy egyszerű utánzat.

Az EU legmagasabb bíróságának határozata szerint az ételek zamata az érzékelésétől és megélésétől függ, „amelyek azonban szubjektívak és változatosak”.

Forrás: 123rf

Elképzelni is nehéz, hány cég szívéről eshetett most le nagy kő a megállapítás hallatára!

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Specialty Food Association)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[230956] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél