hirdetés
hirdetés

Az MKB Bankban is elérhetőek a Széchenyi Kártya Program uniós pályázatokhoz igényelhető hitelei

2013. július elejétől az MKB Bank is megkezdi az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel konstrukciók forgalmazását, amelyekhez a Kormány 5% kamattámogatást biztosít. A kedvezőbb finanszírozási lehetőségek hozzájárulhatnak a hazai kis- és középvállalkozások pályázati kedvének növeléséhez, ezzel támogatva a kkv szektor fejlődését.

hirdetés

A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel lehetőséget ad rá, hogy azok a vállalkozások, akik a szükséges önerő hiányában nem tudnak részt venni EU-s pályázatokon vagy nyertes projektjüket nem tudják megvalósítani az időközben keletkezett likviditási gondok miatt, mégis élhessenek a pályázatok adta lehetőségekkel. A hitelhez az állami kamattámogatás mellett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása is kapcsolódik, amelynek díjára további állami támogatás vehető igénybe.

A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel pedig, a már elnyert EU-s forrásokhoz történő gyorsabb hozzájutást segíti elő azok megelőlegezése révén. A kedvezményes kamatozású, állami támogatás mellett nyújtott támogatás-előfinanszírozó hitel lehetővé teszi, hogy az elnyert európai uniós támogatást már azelőtt felhasználhassák a cégek, hogy az összeg ténylegesen a rendelkezésükre állna. Az eszközvásárláshoz, kapacitásbővítéshez, hatékonyságnöveléshez szükséges összeget nem utólag, annak számlákkal igazolt elköltése után kaphatja meg a vállalkozás, hanem még a tervezett kiadás előtt.

A már 11 hitelintézetnél forgalmazott Széchenyi Kártya Program napjaink legsikeresebb vállalkozói finanszírozási megoldása. A 2002-ben indult program keretében eddig közel 185 ezer hitelügylet jött létre, a kihelyezett hitelösszeg közelíti az 1200 milliárd forintot.

Az uniós pályázatok révén elnyerhető vissza nem térítendő támogatások fontos kitörési pontot jelenthetnek a hazai kis- és középvállalkozások számára, de uniós pályázati elképzeléseiknek két probléma vet gátat: egyrészt a szükséges önrészt nem tudják biztosítani, másrészt pedig nem tudják megelőlegezni a projekt költségeit, mivel az EU utófinanszírozással, a megvalósítás után fizeti ki a támogatási összegeket. A tőkehiányos vállalkozások nem képesek finanszírozni ezt az időszakot, cash-flow problémák miatt. A két hitelkonstrukció ezekre a kihívásokra kínál megoldást – emelte ki Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

A Széchenyi Kártya Program termékeit mindig a vállalkozások igényeinek felmérése alapján alakítjuk ki, ezért bízunk benne – hogy a többi hitelkonstrukcióhoz hasonlóan –, valódi segítséget tudunk nyújtani a kkv szektornak az uniós pályázatok megvalósításához – mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A kamattámogatás 2-ről 5 százalékra történő megemelése egyfelől olcsóbb finanszírozást jelent a vállalkozásoknak, másfelől viszont tágíthatja a mozgásterüket: olyan beruházásokra, olyan pályázatokra ad lehetőséget, amelyek elindítására, megcélzására korábban nem volt esély – hangsúlyozta Nagy Gyula, az MKB Bank retail vezérigazgató-helyettese.

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél