hirdetés
hirdetés

Az olvadhatatlan fagyik már a nyakunkon vannak

Egy japán csapat által kifejlesztett jégkrém még napon is akár három órán át meg tudja tartani az eredeti alakját.

hirdetés

Borzasztó érzés, amikor a rekkenő hőségben egy tölcséres fagyi vagy egy pálcikás jégkrém elfogyasztása után a  a kezünk az édesség egy részétől tocsogóssá válik.

Szerencsére a japán Biotherapy Development Research Center Co. felismerte, hogy a probléma valós, és kifejlesztett egy módszert a megszüntetésére.

Ahogy ez már csak a fantasztikus ötleteknél lenni szokott, a gyógyír a véletlen szüleménye.

A cég cukrásza a szamócából kivont egyik polifenol folyadék felhasználási lehetőségeit kutatva folyamatosan kudarcot vallott, amikor a segítségével megpróbált elkészíteni egy desszertet. Minden alkalommal, amikor az anyag érintkezésbe került a tejszínnel, a keverék azonnal megszilárdult.

A kutatóknak ekkor támadt az a briliáns ötlete, hogy a polifenol folyadékot a jégrémekhez hasonló csemegék előállításánál használják fel.

A jégkrém (Forrás: Instagram)

„A polifenol folyadék olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megnehezítik a víz és az olaj különválását – nyilatkozta Tomihisa Ota, a Kanazawa Egyetem gyógyszerész professzora, a nehezen olvadó jégkrémet kifejlesztő csapat egyik tagja.  – Ennek köszönhető, hogy azok a jégkrémek, amelyek ezt [az anyagot] tartalmazzák, a megszokottnál hosszabb ideig tudják megtartani az eredeti formájukat, és nehezebben olvadnak el.”

A cég Kanazawa Ice néven már forgalomba is hozta a hasonló technikával megalkotott fagyos édességeket, és ezek a napon állítólag három órán keresztül meg is tudják tartani az eredeti formájukat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Daily Meal)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél