hirdetés
hirdetés

Demonstrációt tartottak szombaton a Fogarasi úti Tesco előtt

A szakszervezetek minden szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tescónál - mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szombaton Budapesten, a Fogarasi úti Tesco áruház előtt tartott demonstráción.

hirdetés

A tüntetést a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen szervezték. A szakszervezet követelése, hogy a Tesco tartsa be korábbi ígéretét, miszerint a három legjobban fizető munkáltató közé akar tartozni a szektorban, ehhez azonban idén és 2018. január 1-jétől is biztosítani kell a cégnek a garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalóinak a korábbi 15 ezer forintos bérelőnyt, valamint azt is, hogy ennél a bérnél senki nem kereshet kevesebbet a vállalatnál - olvasható a petícióban, amit a demonstráció végén adtak át a Tesco képviselőjének.    

A petícióban kiemelték a munkaerőhiány és a bértorlódás problémáját, a régóta a vállalatnál dolgozó munkavállalók megbecsülését, valamint, hogy a cég szakítson az alkalmi bérrendezésekkel és térjen vissza az éves bértárgyalásokhoz és béremelésekhez.      

Sáling József jelezte, hogy a Tesco jelenlegi 16 500 aktív dolgozója közül 12 500-an kapják a garantált bérminimumot, ami szerinte elfogadhatatlan, mert „a dolgozók nem a minimálbérért, hanem a tisztességes megélhetésért dolgoznak."    

Arról is beszámolt, hogy a vállalat a fennmaradó 4000 munkavállalójánál átlagosan 2,3 százalékos béremeléssel számol, a szakszervezeti vezető azonban úgy véli, hogy ha nő a szakmunkás garantált bérminimum Magyarországon, akkor ennek megfelelően mindenkinek emelni kell a bérét arányosan, a bértorlódás elkerülése érdekében.    

A szakszervezeti vezető a Tescónál jelentkező problémák közül példaként említette az alacsony béreket, a jelentős munkaerő hiányt, valamint, hogy a fluktuáció eléri akár a 60 százalékot is.    

Karsai Zoltán, a KASZ Tesco alapszervezetének elnöke a béremelés és az alacsony foglalkoztatotti létszám  kapcsán azt mondta,  hogy ez egy negatív spirál, amiből ki kell törni, mert ha nincs meg a megfelelő dolgozói létszám, akkor a cég nem éri el a tervezett forgalmat, megfelelő forgalom nélkül viszont a bérköltségek is egyre alacsonyabbak leszek. Sáling József hangsúlyozta: ha nem lesznek tisztességes bértárgyalások, folytatják a demonstrációkat, és ha kell, létrehozzák a sztrájkbizottságot és akár sztrájkot is szerveznek.    

A szakszervezeti vezető a résztvevők számát 300-ra becsülte.    

A demonstrálók a rendezvényen "Elvárás az van, dolgozói létszám az nincs." "2 ember helyett kell dolgoznom!" "Én felelek a készletekért, de a bérem egy árufeltöltőé!" "Nem vagyunk játékszerek!" "Eddig csak mi tűrtünk!" feliratú táblákkal vonultak fel.    

A Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI érdeklődésére közölte, hogy a szakszervezetek által átadott petíció tartalmát vizsgálják.    

A KASZ a kereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók közül 15 ezer munkavállaló, a KDFSZ a Tesco munkavállalói közül pedig közel 1000 dolgozó érdekeit képviseli.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél