hirdetés
hirdetés

Dinamikusan terjed az érintéses fizetési technológia

Egyre többet használja vásárlásra bankkártyáit a lakosság, miközben többségbe kerültek az érintéses tranzakciók is – tájékoztat a Világgazdaság. A pénzforgalmi infrastruktúra szintén jelentősen fejlődött 2016-ban.

hirdetés

Tovább folytatódott tavaly az érintéses technológia terjedése a magyarországi pénzforgalomban, miközben az infrastruktúra is jelentős mértékben fejlődött – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett, 2016-os statisztikáiból.

Az adatok szerint a pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett bankszámlák száma 2016-ban közel 2 százalékkal emelkedett, és december végére megközelítette a 10,4 milliót. A fizetési kártyák számában szintén sikerült növekedést elérni: az év végén nyilvántartott, 9,08 milliós mennyiség közel 1,5 százalékkal – több mint 130 ezer darabbal – haladja meg az egy évvel korábbit. Az érintő funkcióval rendelkező kártyáknál eközben továbbra is nagyon dinamikus maradt a bővülés: az 5,67 milliós darabszám 18,4 százalékos emelkedés 2015 decemberéhez viszonyítva. A gyors növekedésnek köszönhetően – mutatott rá az adatokhoz mellékelt tájékoztató anyagában az MNB – már a fizetési kártyák közel 63 százaléka rendelkezik ezzel a funkcióval.

Ami az elfogadó infrastruktúrát illeti, a több mint 85 ezer kereskedői elfogadóhelyen üzemelő POS terminálok száma hozzávetőlegesen 9 százalékkal nőtt tavaly, így már több mint 110 ezer terminálnál lehetett kártyával vásárolni: ezeknek háromnegyede az érintéses fizetéseket is támogatja. Az internetes elfogadóhelyek száma a harmadik negyedévhez képest közel 4 százalékkal bővült, és számuk megközelíti a 8500-at.

Tovább folytatódott 2016-ban a kártyás vásárlási forgalom dinamikus bővülése is: a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal a magyarországi elfogadói hálózatban 3401 milliárd forint értékben lebonyolított több mint 488 millió darab vásárlási tranzakció 24, illetve 20 százalékos növekedés értékben, valamint tranzakciószámban az előző évi forgalomhoz képest. Tavaly lényeges változást jelentett – emelte ki az MNB –, hogy a fizetési forgalomban is az érintéses technológia vált dominánssá. Míg 2015-ben a vásárlási forgalom 30 százaléka bonyolódott érintéssel, addig tavaly ez az arány elérte az 51 százalékot.

Folytatódott a kártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten lebonyolított vásárlási forgalom emelkedése is, mind darabszámban (36 százalék), mind értékben (42 százalék) jelentős bővülés mutatkozott 2015-höz képest. A kártyás készpénzfelvételek száma kismértékben, körülbelül 1 százalékkal csökkent, értékük ugyanakkor hasonló mértékben emelkedett az előző évhez viszonyítva, így az év folyamán lebonyolított tranzakciók átlagértéke megközelítette a 65 ezer forintot.

A 2016 folyamán indított egyedi forintátutalások száma (223 millió darab) 3,4 százalékkal, a tranzakciók összértéke (580 ezermilliárd forint) pedig közel 12 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, nagyrészt a belföldi forgalom bővülésének eredményeként. Az elsősorban rendszeres számlafizetésekre használt csoportos beszedési tranzakciók 69 millió darabot meghaladó száma közel 3 százalékkal nőtt 2016-ban, összértékük pedig – több mint 6 százalékos emelkedés után – 752 milliárd forintot tett ki.

(forrás: Világgazdaság Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél