hirdetés
hirdetés

Édes élvezet laktózérzékenyen is!

Az év minden szakában, de különösen nyáron, szívesen állunk sorba tölcséres finomságokért, tejes és gyümölcsös fagylaltokért. A csokoládé, vanília, citrom, puncs és egyéb hagyományos ízek mellett a választéknak ma már csak a cukrászmesterek fantáziája szabhat határt, ám nem mindenki élvezheti büntetlenül a habos-fagyos nyalánkságokat.

hirdetés

Jóri Szilvia, a Diamante Fagyizó vezetője három éve foglalkozik fagylaltkészítéssel, és második alkalommal sikerült érmet szereznie az Év Fagylaltja versenyen. Folyamatosan keresi az új, nem mindennapi kombinációkat, amelyek az ő ízlelőbimbóit is izgalomba hozzák. Pultjában a vizes alapú kreációk mellett a tejes-krémes finomságok édes és sós változatai  is helyet kapnak, a hűsítő ínyencségeket azonban nem mindenki élvezheti mellékhatások nélkül.

Chilis sárgabaracklekvárral és pirított napraforgóval megbolondított pikáns házi joghurt
Chilis sárgabaracklekvárral és pirított napraforgóval megbolondított pikáns házi joghurt

Magyarországon majdnem minden harmadik ember laktózérzékeny. Ez azt jelenti, hogy esetükben a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek elfogyasztása után hasi panaszok – görcsök, puffadás, hasmenés – léphetnek fel. A probléma szerencsére ma már könnyen orvosolható laktázenzim-pótló készítményekkel, például rágótablettával, amely segít megelőzni a kellemetlen tüneteket. Így a laktóz-intoleranciában szenvedők is megkóstolhatnak olyan különlegességeket, mint a fenyőmagos sós karamella vagy a pikáns házi joghurt.

Sós karamella és a megunhatatlan csokoládé kombinációja
Sós karamella és a megunhatatlan csokoládé kombinációja

Bár a klasszikus, hagyományos ízek sosem mennek ki a divatból, az emberek vágynak az újdonságra, az üdítően friss kreációkra. A fenyőmagos sós karamella már a verseny előtt is a vendégeink kedvence volt és tavaly bronzérmes lett, a chilis sárgabaracklekvárral és pirított napraforgóval megbolondított pikáns házi joghurt pedig idén nyert ezüstérmet” – mesélte Szilvia, aki már azt is tudja, mivel készül a jövő évi megmérettetésre. 

Az izgalmasabbnál izgalmasabb fagylaltvariációkat szerencsére még hetekig élvezhetjük akár laktózérzékenyként is a forró napokon.

Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél