hirdetés
hirdetés

Elég csak megszagolni az ételt a hízáshoz

Amerikai kutatók az egyik értekezésükben arra a következtetésre jutottak, hogy már pusztán az ételek megszimatolása is közvetlenül hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

hirdetés

A kaliforniai Berkeley Egyetem tudósai felfedezték, hogy már attól is hízunk, ha csak megszagoljuk az ételt. A Cell Metabolism nevű folyóiratban publikált egyik tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a szaglásukat elveszítő, elhízott egerek fogynak.

Azt gondolnánk, hogy persze, mert a kevésbé intenzív illatviszonyok miatt kevesebbet esznek, de itt nem erről van szó.

Forrás: 123rf

A tudósok kísérletében a szaglásuktól megfosztott és az azt megtartó egerek ugyanannyit ettek, súlygyarapodást viszont csak a második csoport esetében lehetett elkönyvelni. A kimagasló szaglású állatok híztak a legtöbbet. Hogy miért? A vizsgálatokban a szakemberek kimutatták, hogy már csak az élelem szaga is befolyásolja, hogy a testünk miként reagál a befelé özönlő élelmiszerekre. Nagyon leegyszerűsítve az enyhébb szagló érzékekkel rendelkező emberek szervezete lebontja, az intenzív szaglással felvértezetteké pedig elraktározza a kalóriákat.

A „szimat” manipulálása mindamellett olykor veszélyeket is hordozhat magában. A kutatók megállapították, hogy a szaglásukat elvesztő egerekben megnőtt a noradrenalin nevű hormon szintje, ami az embereknél hosszú távon szívrohamhoz vezethet.

A szakértők szerint kompromisszumos megoldás lehet, ha a gyomor bypass-t vagy más, veszélyes súlycsökkentő műtétet fontolgató emberek szaglását csak ideiglenesen blokkolnák, vagyis amíg a testsúlyukat valamelyest normalizálni tudják.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Mercury News)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél