hirdetés
hirdetés

Élelmezésügyi katasztrófa uralkodik Jemenben

További hárommillióval nőtt az élelmezési nehézségekkel küzdők száma Jemenben a közelmúltban, így már 17 millió embert érint ez a probléma, állapította meg egy ENSZ jelentés.

hirdetés

A 17 millióból ráadásul 7 millióan sürgősen élelmiszersegélyre szorulnak, és a helyzet egyre csak romlik a fegyveres konfliktus miatt. Ez azt jelenti, hogy a közel-keleti ország teljes lakosságának (27, 4 millió) már több mint kétharmada nem jut elegendő és megfelelő táplálékhoz.

A sürgősségi élelmezési és táplálkozási felmérést három ENSZ ügynökség, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Világélelmezési Program (WFP) a jemeni hatóságokkal együttműködésben végezte el. Ez az első ilyen mélységű vizsgálat a konfliktus két évvel ezelőtti súlyosbodása óta.

Főbb megállapítások

A súlyos élelmiszer-ellátási gondokkal küzdők száma nagymértékben nőtt a közelmúltban, ezzel már a háztartások mintegy 65 %-a tartozik ebbe a kategóriába.

Ezen felül, a háztartások kétharmadának rosszabb a gazdasági helyzete, mint a konfliktus kitörése előtt. A jövedelmek csökkentek, sok közigazgatásban dolgozó hónapok óta hiába várja fizetését. Ennek eredményeként a jemeniek 80 %-a eladósodott, a háztartások több mint felének élelmiszerre is csak hitelből futja.

Több mint két millió gyermek súlyosan alultáplált.

A mezőgazdasági szektor jelentősége

Még mindig a mezőgazdaság jelenti a lakosság 60 %-nak a fő megélhetési forrást, amely szektor termelékenysége azonban súlyosan visszaesett tavaly.

Közel 1,5 millió háztartás nem tud hozzáférni a mezőgazdasági termelés alapvető kellékeihez (vetőmag, műtrágya, üzemanyag), ők sürgős támogatásra szorulnak. Mintegy 860 000 állattartásból élő háztartás nem jut takarmányhoz, nagy részük kénytelen volt megválni haszonállataitól.

A felmérés most nyilvánosságra hozott előzetes eredményeit beépítették a 2017-es jemeni humanitárius cselekvési tervbe, amit szintén ezen a héten válik elérhetővé. További elemzések után a végső jelentés márciusban készül el.

A főváros, Szanaa békeidőben. Kép: ©FAO/Rosetta Massori

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél