hirdetés
hirdetés

Élelmiszer-adalékok – mértékkel

Élelmiszereinket hosszú évszázadokon keresztül főként adalékanyagok nélkül állítottuk elő, ezért bizonyos tekintetben érthető, hogy a fogyasztók némiképp idegenkednek az említett anyagok jelenlététől az egyes élelmiszerekben. Azonban a mai nagyüzemi élelmiszergyártás és -forgalmazás megvalósíthatatlan lenne bizonyos, a hagyományos élelmiszer-előállításnál ismeretlen anyagok használata nélkül. A cikk az Élelmiszer áprilisi számában jelent meg.
hirdetés

A Magyar Élelmiszerkönyv megfogalmazása szerint „adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer-összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, aminek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik.”

Sajnálatos, hogy a fogyasztók jelentős hányada az élelmiszer-adalékokkal, az E számokkal szemben ellenérzéseket táplál. Sokan úgy vélik, hogy az élelmiszer, amely valamilyen E számot tartalmaz, az ember egészségére káros, holott az E számok nem valamely adalékanyag mérgezőségét jelentik, hanem az azonosításukra szolgáló kódok. Egy megnyugtató példa: az E 300-as sorozat E 309-ig az aszkorbinsav (C-vitamin) és sóinak azonosítására szolgál. Természetesen az adalékanyagok között számos olyan is akad, amelynek adagolását élelmiszertípusonként szabályozni kell azért, hogy túlzott felhasználásukkal ne veszélyeztessék a fogyasztó egészségét (színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok egyes képviselői, állományjavítók stb.).

A WESSLING Hungary Kft. Élelmiszer-vizsgáló Laboratóriumában a különböző élelmiszerekből – édesipari, gabonaipari, tartósítóipari, tejipari, húsipari, növényolaj-ipari minták, zöldségek, gyümölcsök és készítményeik stb. – származó élelmiszer-adalékok vizsgálatát korszerű berendezésekkel és ellenőrzött analitikai módszerekkel végezzük – akkreditált minőségirányítási feltételek mellett.  
Néhány példa a WESSLING Hungary Kft. által vizsgált jelentősebb adalékanyagokra:
Az antioxidánsok közül a butil-hidroxi-anizol (BHA) és a butil-hidroxi-toluol (BHT) a leggyakoribb. Elsősorban a zsíros, olajos élelmiszerek és alapanyagaik védelmére használják e vegyületeket. Használatuk tömegtermelés esetén elkerülhetetlen, hiszen a nagy mennyiségben gyártott zsíros, olajos élelmiszerek a raktározás, szállítás, kereskedelmi kezelés alatt ki vannak téve az oxigén károsító hatásának. A BHA és BHT határértékei általában külön vagy együtt alkalmazva az élelmiszertípusától függően 200 mg/kg körüli értékek.

A mesterséges színezékek használata nem szükséges, alkalmazásukkal kizárólag az élelmiszerek vizuális tulajdonságait befolyásolják, az élelmiszerre egyéb hatást nem gyakorolnak. Az egyes színezékek határértékei általában 10 és 200 mg/kg közötti értékek. Bizonyos élelmiszereket tilos mesterséges színezékekkel színezni, ilyenek például a száraztészták vagy ízesített tejtermékek stb.

A tartósítószerek közül a benzoésav, szorbinsav és sói, valamint a propionsav a leggyakoribbak. E két tartósítószer együttes alkalmazását is szabályozza a magyar élelmiszerkönyv. A benzoésavat és szorbinsavat elsősorban tartósított élelmiszerek, üdítőitalok, gyümölcs- és zöldséglevek tartósítására használják hatékony gombaölő hatásuk, a tartósított sütőipari termékekben pedig általában a propionsav nátrium- és káliumsóit alkalmazzák azok gomba- és baktériumölő tulajdonságai miatt.

Vizsgálati mintáink közül az egyes élelmiszercsoportra vonatkozó határértékek figyelembevételével a vizsgált minták mintegy 13%-a lépte túl az adott élelmiszertípusra vonatkozó megengedett legmagasabb adalékanyag-tartalmat. Ez az arány hozzávetőlegesen megfelel a magyarországi hatósági ellenőrzések során talált kifogásolási arányoknak. A hazai helyzet nem rossz, de mindenképpen javasoljuk az adalékanyagok használatának szigorú mérlegelését, hogy az élelmiszerekkel feleslegesen ne terheljék az ember szervezetét. Törekedni kell a lehető legjobb ízű és legbiztonságosabb élelmiszerek előállítására, hiszen – ahogyan Gillian Mc.Keith fogalmazott – „amit eszünk, azzá leszünk”.

Dr. Szigeti Tamás János
Üzletfejlesztési igazgató
WESSLING Hungary Kft.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél