hirdetés
hirdetés

Élelmiszerbiztonság – Mézes hetek

2008. július 2-án, a Gödöllői Szent István Egyetemen a kiváló magyar méz minőségének megőrzése érdekében háromoldalú szakmai tanácskozás zajlott. A résztvevők: Dr. Süth Miklós országos főállatorvos, szakállamtitkár és munkatársai, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetősége, valamint a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének képviselői. A résztvevők egyhangú egyetértésben többek között, hogy az ágazat szakemberei kezdeményezik az illetékes hatóságnál a hatályos szabályozás hazai szigorítását. (Forrás: FVM Sajtóiroda, 2008. 07.04.)
hirdetés
Az elmúlt hetek mézes hetek voltak: a szakma és a közvélemény értesülhetett róla, hogy az élelmiszerbűnözés elleni küzdelem újabb állomáshoz érkezett. A kőkorszaki módszerekkel történő mézhamisítást felváltotta egy fejlettebb technológia, amely a biotechnológia előretörésének köszönhetően genetikailag módosított szervezetekkel, enzimekkel, pollennel és aminosavakkal dolgozik, valamint feltehetően komoly laborháttér áll rendelkezésére a szabályozásokban lefektetett ellenőrzési pontok kijátszásának érdekében. A hatóságok természetesen nem tehetetlenek még akkor sem, ha a hazai ellenőrzés alapját jelentő Élelmiszerkönyv előírásai egyelőre kevésnek bizonyulnak a hamisítók kiszűréséhez. Egyrészt tudjuk, hogy az élelmiszerhamisítással kapcsolatos bűncselekmények általában együtt járnak adó- és vámcsalással, fekete foglalkoztatással, a hatósági engedélyek legalább részleges hiányával és más illegális tevékenységekkel. Az elmúlt időszakban éppen ezért épített ki szoros együttműködést az országos főállatorvos és az MGSzH más hatóságokkal. Az idézett fenti sajtóközlemény azonban ennél többet mutat: létrejöhet egy szakmai önszabályzó testület. Öntisztulási folyamat kezdődhet azáltal, hogy a méhészek és mézkereskedők megfigyelőként és szakértőként részt vesznek a hatósági ellenőrzési munkában. Ez azért is fontos, mert a megoldást a minőségi magyar méz forgalmazásához végeredményben talán egy védjegy vagy zárjegy biztosíthatja leginkább, amelyet a fogyasztó garanciaként ismer el. A tudatos vásárló így már a piaci kondíciók alapján is felismerheti a megbízható terméket. Ahogyan az olcsó és gyenge minőségű kötözött sonka, a tortabevonóval készített csokimikulás, a frissföl és a reggeli ital is elvesztette vásárlói körének jelentős részét, miután a média felhívta a fogyasztók figyelmét az alacsony árfekvés okaira, úgy a méznek is esélyt jelenthet a becsületes termelő és mézkereskedő, a szakszerűen dolgozó újságírók, a tudatos fogyasztó és az őt kiszolgáló kereskedelem összjátéka.
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél