hirdetés
hirdetés

Élelmiszerlánc-biztonsági szimuláció

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal 2008. október 27-30. között országos élelmiszerlánc- esemény kezelő szimulációs gyakorlatot tartott. (Forrás: FVM)

hirdetés

Bizonyos hívószavak gyakran ismétlődnek a médiában: élelmiszerbotrány, élelmiszerkrízis, fertőzött szállítmány, tömeges ételmérgezés, bioterrorizmus. Jól kimutatható ugyanis, hogy vannak olyan toposzok, amelyek vonzzák az olvasókat, ezek közé tartoznak például a közvéleményt sokkoló híradások. Az élelmiszerbiztonság tökéletesen alkalmas arra, hogy ellássa ezt a funkciót: az olvasók és tévénézők száz százaléka egyúttal élelmiszerfogyasztó is.
Az élelmiszerekről ránézésre (illetve egyéb érzékszervi vizsgálatokkal) csak ritkán deríthető ki, hogy mennyire biztonságosak. Az élelmiszerfogyasztás végeredményben tehát remény és hit kérdése is: el kell hinnünk az élelmiszervállalkozónak, hogy hasonló gondossággal juttatja asztalunkra az ételt, mint ha csak saját magának készítette volna. Hinnünk kell továbbá abban, hogy létezik egy erős hatóság, amely az eltévelyedetteket szankcionálja és a fogyasztókat megvédi. Az ellenőrzéseket végző, idén 120 éves magyar intézményrendszert. 2008. október 27-30. között ezt a rendszert krízispróbának vetették alá, hogy kiderüljön, hol lennének a szűk keresztmetszetek egy esetlegesen bekövetkező éles válsághelyzetben. A gyakorlat során az ország több pontján lépfenefertőzést szimuláltak, amely ráadásul az élelmiszerlánc számos pontján egyidejűleg bukkant fel. Az ellenőrök, a laborosok, a kockázatelemzők és az igazgató- főállatorvosok egyforma fegyelmezettséggel és elkötelezettséggel vettek részt az eseményben, ahogyan a gyakorlatba bevont élelmiszervállalkozók is. Megnyugtató volt, hogy az utólagos elemzés kritikus szakmai- és döntéshozói hibákat nem tárt fel. Különösen jól vizsgáztak az ÁNTSZ-től korábban átvett munkatársak. A tapasztalatok összegzése során egy gondolat azonban rendre visszatért: hogyan lehetne olyan gyakorlatot tartani, amelybe a fogyasztókat is be tudnánk vonni anélkül, hogy pánikot, vagy indokolatlan aggodalmat okoznánk. A tavalyi guar gumikrízisben a Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszékének kutatásai alapján ugyanis az emberek mindössze fele fogadta meg az élelmiszerlánc- felügyeleti hatóság kéréseit, viszont meglepően sokan reagáltak szélsőségesen – mindkét értelemben – az éles szituációban.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél