hirdetés
hirdetés

Erős a szinergia – offline és online

Egy biztos a jövő kereskedelmében: továbbra is az emberek döntik el, mit vesznek, hol veszik, hogyan, és tetszett-e nekik a vásárlás élménye vagy sem. Szándékaikról, várható viselkedésükről egy felmérés során hat európai ország háromezer fogyasztóját kérdezték meg.

hirdetés

Eladótéri navigációt, azaz mobilon útmutatást ahhoz, hogy a keresett terméket hol találják, legnagyobb arányban a lengyelek és a hollandok látnának szívesen. Többségük ezt az igényét fejezte ki, fiatalok, idősebbek egyaránt.

„Ha egy vállalat lép valamit”

Amikor egy üzlet közelében járnak, akkor az ottani vásárlási lehetőségekről személyükre szabott információk iránt legnagyobb arányban (34%) az olaszok érdeklődnének.

Brit és olasz fogyasztók több mint fele tartja jónak, hogy amikor boltban vásárol, személyes adatai alapján mobilon kapjon neki szóló ajánlatokat. Ezt a szolgáltatást a nők 41, míg a férfiak 46 százaléka üdvözölné.
„Mindezek tükrében ma már nyilvánvaló, hogy a hagyományos boltok és az online nem két külön csatornát jelentenek, hanem szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Ha egy vállalat az egyik szférában lép valamit, akkor annak hatása érződik a másikban is” – állapítja meg a londoni székhelyű Kantar TNS és a krakkói Comarch piackutató cégek közös tanulmányának összefoglalója.

Fontos nézni a válaszadók megoszlását életkor szerint is; ahogy a megkérdezettek életkora növekszik, úgy csökken a nyitottságuk az új technikai megoldások iránt.
 
Amint az várható, másként viszonyulnak a vásárláshoz a fiatalok, mint szüleik vagy a még idősebbek. De például érdekes eltérés, hogy Svájcban a legaktívabb online vásárlók a 25–34 évesek, Lengyelországban pedig a még fiatalabbak, 18–24 év között.

Pozitív élmények erősítik a lojalitást

A digitalizálással kapcsolatban is előre várható eredménnyel találkozunk: Pozitív hozzáállást nagyobb arányban a fiatalabbaknál tapasztalhatunk. Emellett ők igénylik leginkább, hogy a vásárlás kellemes élményt nyújtson.
                                  
„Ha egy vevő jóleső érzéssel szerzi be a számára fontos árucikkeket, akkor annak a kínálati oldalon kézzelfogható haszna is van. Aki ugyanis kedvező tapasztalatokat szerez egy kiskereskedőnél, lojálisabb lesz hozzá” – mutat rá a tanulmány.

Nem új, de fontos jelenséget tükröznek a felmérés eredményei: a pozitív vásárlási élmények sokkal nagyobb mértékben növelik a lojalitást, mint amennyivel azt a negatív hatások csökkentik. Például hagyományos üzletben szerzett jóleső érzés „arra ösztönöz, hogy majd keressem fel újra” – mondja hat ország válaszadóinak többsége; átlag 57 százaléka. Viszont negatív tapasztalat csak a megkérdezettek 28 százalékára hat úgy, hogy a továbbiakban elkerüli a számára kellemetlen helyszínt.Hűségesebbek a nők, mint a férfiak

Ami a hűségprogramok iránti nyitottságot illeti, kedvező képet látunk: a hat ország válaszadóinak többsége (71%) benne van valamilyen programban, amelyben díjazzák a lojalitását. A fenti átlaghoz képest hat százalékponttal nagyobb a nők aránya és ugyanannyival kisebb a férfiaké.
Ami pedig a korosztályokat illeti, a pálmát 25–34 évesek viszik el; 74 százalékuk pecsételi meg lojalitását hűségkártyával. Legkisebb az érdeklődés ebben az irányban a 18–24 évesek részéről; 61 százalékos aránnyal.

Vizsgálgatni, megnézni, megérinteni egy terméket

„A hagyományos boltok jövője biztosnak látszik, mivel az emberek nagy része szeret egy terméket vizsgálgatni, megnézni, megérinteni és esetleg megkóstolni, mielőtt megveszi – mutat rá a szofisztikált szoftvereket fejlesztő és IT-megoldásokat kínáló Comarch cég termékfejlesztési igazgatója, Piotr Budzinowski. – Ennek ellenére az online kereskedelem növekedni fog minden szektorban az offline rovására, bár a változások üteme kategóriánként eltérően alakul. Ezt figyelemmel kísérjük, de már most látjuk, hogy erős a szinergia a csatornák között. A fogyasztó szabadon akar mozogni az online és offline világ között. Erre a legkézenfekvőbb példa, amikor az online vásárolt árut a vevő egy hagyományos üzletben veszi át.”Több a lehetőség, mint ahánnyal élnek vele

Ahogy a mindennapi élet az internet felé tendál, beleértve az élelmiszer vásárlását is, a kereskedőknek meg kell találniuk a nyereséges működés útját; élményszerűvé tenni az eladóteret és kihasználni az online kínálta lehetőségeket. Ezekről nyilatkozott a világ négy nagy tanácsadó cége közé tartozó McKinsey három szakértője nemrég.

Jessica Moulton, a londoni iroda partnere azt mondja, egy kereskedelmi vállalat első számú vezetőjének mindig gondolnia kell arra, hogy változtatni kell. Ez kicsit sablonosnak hangzik, de a fogyasztók ma gyorsan változnak.
Louise Herring, szintén londoni partner, sokféle technológiai lehetőséget lát az eladótér fejlesztésére:

„Polcfeltöltő és takarítórobotokkal már próbálkozik az Amazon és a többi nagy online cég. Befektetéseik megtérülnek, miközben sok konkurensük elvesztegetik az időt, mert azon törik a fejüket, hogy új megoldásokat milyen módon illesszenek bele informatikai rendszerükbe és üzleti koncepciójukba. Itt felmerül a kérdés, hogy a tétovázó cégek vajon vezető vagy követő szerepet szeretnének-e játszani ezen a meccsen.”

Monica Toriollo New York-i szerkesztő szerint egyik legfontosabb jelenség, amellyel ma a kereskedők szembesülnek, hogy az embereket minden eddiginél jobban érdekli az ennivaló. Népszerűek a főzéssel foglalkozó tévéműsorok és videók, sokan pedig recepteket osztanak meg a közösségi médiában. Ezt a jelenleginél jobban kihasználhatnák az élelmiszer-kereskedők.„Nagyon fontos lenne, hogy a cégek több innovációval próbálkozzanak. A fogyasztók újdonságokat keresnek, és tapasztalataink szerint azokat díjazzák is – mondja Jessica Moulton. – Tudjuk, hogy az online nem az új élelmiszerek felfedezésének helye. Várhatóan soha nem is lesz az. A legtöbb újdonságot, különösen a friss kategóriákban legjobb személyesen megismerni. Ez a hagyományos boltok számára jelentős, sokáig megőrizhető előnyt jelent. Azt látjuk, több újdonság izgalmasabbá teszi az eladóteret, növeli az ennivaló által keltett mindennapi örömet. A fogyasztók világosan megfogalmazzák nekünk, hogy az élelmiszer fontos nekik. Úgy gondoljuk, ez több lehetőséget kínál az élelmiszer-kiskereskedőknek, mint amennyivel manapság élnek.”

Bajai Ernő
a szerző cikkei

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[218067] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél