hirdetés
hirdetés

Európai aranyeső zúdult a magyar borokra nemzetközi borversenyeken

Az elmúlt napokban több nemzetközi borverseny is közzétette idei rangadójának eredményeit. Talán már nem is meglepő, hogy a magyar borok ismét kiemelkedően szerepeltek a legnevesebb versenyeken.

hirdetés

Magyarországon sajnos még mindig nem került az őt megillető helyre a kizárólag a Kárpát-medencében világhírű hungarikum fajta, az ezerjó. Bár sokaknak elsősorban Mór jut az eszébe erről a fajtáról, nem árt tudni, hogy más borvidékeken is foglalkoznak vele. Úgy tűnik, a nemzetközi szakértők is kezdik felfedezni az ezerjót, legalábbis erre látszik utalni, hogy Nagy-Britannia egyetlen kereskedelmi orientációjú borversenyén, a Sommelier Wine Awardsön aranyéremmel jutalmazták a Frittmann Borászat 2015-ös, fahordós érlelésű ezerjóját.

A szigetország vezető szakemberei egyedül ezt a magyar bort méltatták aranyéremre. A master sommelier-k Frittmannék boráról azt írták, hogy teli van gyümölcsös és florális jegyekkel és „ütős” citrusokkal, a londoni Le Cordon Bleu vezető sommelier-je pedig garnélarák terrine és tarisznyarák olló mellé (is) javasolja felszolgálni.


A világ egyetlen utazó borversenyét, a Concours Mondial de Bruxelles-t idén a spanyolországi Valladolidban rendezték meg. A zsűri több mint 9 ezer bort értékelt, és közülük is kiemelkedett egy villányi és egy egri pince – mivel a magyar versenyzők közül kizárólag ők kaptak aranyat. Bock József 2013-as Bock Cuvée-je részesült ilyen elismerésben, és érdekesség, hogy még a közel húszéves, 1999-es Bock Cuvée is lazán ezüstérmes lett. A Kovács Nimród Borászat Egerből a pinot noir dijoni 777-es klónjából készített borral (2013) hozott el egy szépen csillogó aranyat. Mi több, a Cool Noir fantázianevű vörös házasításuk az egyik legtekintélyesebb amerikai bormagazin, a Wine Enthousiast tesztjén elnyerte a 12 dolláros árkategória best buy minősítését.

Azért Villánynak sincs oka szégyenkezni. A világ egyik legnagyobb presztízsű világversenyén, a Decanter World Wine Awardsön is jól szerepelt a Bock Pince. A már említett 2013-as Bock Cuvée-t 92 pontra méltatták, míg a 2014-es syrah 90 pontot kapott.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[206607] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél