hirdetés
hirdetés

Európai Kereskedelem Napja

A kormány munkája, a stabil gazdaságpolitika, az alacsony költségvetési hiány, az export fellendülése, a befektetések ösztönzése, a foglalkoztatottság növekedése együttesen eredményezték a magyar gazdaság kiskereskedelmet is magával húzó növekedését - hangsúlyozta Gondos Judit, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára kedden a Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) által rendezett X. Európai Kereskedelem Napja ünnepségen.

hirdetés

Mára az Európai Unió is elismeri a magyar gazdaság eredményeit - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalom a korábbi években tapasztalt folyamatos csökkenést követően 2011-től emelkedésnek indult az emelkedő béreknek, a csökkenő inflációnak köszönhetően, az idei évtől pedig már tartós a kiskereskedelmi forgalom bővülése. Gondos Judit elmondta, a következő időszakban számos olyan intézkedés lesz, amely a kereskedelmet, a lakosságot érinti, az NGM elkötelezett abban, hogy ezekről párbeszédet folytasson, és kompromisszumos megoldást találjanak. 

Demján népszavazást kezdeményez

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke az ünnepségen megerősítette, hogy a szövetség népszavazást kezdeményez a vasárnapi nyitva tartásról az ezt korlátozó jogszabály elfogadása esetén. Az ügyvezető elnöke kifejtette, hogy szövetségük a vasárnapi nyitva tartást szakmai kérdésként kezeli, és arra kérte a politikai pártokat, maradjanak távol kezdeményezésüktől.Szerinte is szakmai kerekasztal keretében kell megvitatni a kereskedelmet érintő kérdéseket kompromisszumra törekedve a kormány képviselőivel. A VOSZ azt képviseli, hogy a kereskedelemben sem lehet jogszabályokkal torzítani a versenyt.

Lengyel példa

Demján Sándor hangsúlyozta, hogy az áruválaszték bővülésével, a hálózatfejlesztéssel Magyarországon végbement a kereskedelem modernizációja, az ágazat a legnagyobb áfabefizető, és jelentős foglalkoztató. A szövetség szavai szerint a pénzügyi stabilitást fontos kérdésnek tartja, szerintük a vasárnapi zárva tartás az adóbevételek csökkenését eredményezi, ez esetben pedig újabb adót kellene kivetni a kiesés pótlására. Az ügyvezető elnök a vasárnapi nyitva tartásra példaként Lengyelországot említette, ahol vasárnap is nyitva tartanak az üzletek, a krakkói bevásárlóközpontot pedig megáldotta az egyház.

Elmaradt a fórumbeszélgetés

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi szekciójának vezetője bejelentette, hogy a tervezettel ellentétben nem tartják meg a szakmai fórumbeszélgetést, mert a szakmának most nem egymással kell beszélgetnie, hanem a kereskedelmi kerekasztal keretében kell megvitatni a fontos kérdéseket, például az e-útdíj emelésének tervezetét, az ágazati különadókat, a szakképzést, a cafeteria adójának emelését, a szabad vasárnap bevezetését, az éjjeli nyitva tartás eltörlését, a bevásárlóközpontokba induló ingyenes buszjáratok beszüntetését, a két évnél hosszabb távon veszteséges üzletek bezárásának kötelezővé tételét, az élelmiszer-lánc-felügyeleti díjak sávos emelését. 

Átadták a díjakat

A VOSZ összesítése szerint az Európai Unió országaiban a kereskedelemben dolgozók száma meghaladja a 30 milliót, a teljes európai GDP 11 százalékát a kereskedelmi szektor adja. Magyarországon  530 000 alkalmazott dolgozik az ágazatban, amely több mint 8000 milliárd forint kiskereskedelmi forgalmat realizál. Az Európai Kereskedelem Napján átadták a Klauzál Gábor elismerő okleveleket, valamint a Magyar Kereskedelemért Nagydíjakat.

Klauzál Gábor Elismerő Oklevél:

Pálné Soltész Veronika, az Észak-Kelet Pro-COOP Zrt. cégvezetője

Jakab Ede, a KOP-KA Zrt. elnök-vezérigazgatója

Nagy Lajosné, a Mecsek Füszért Zrt. kereskedelmi vezérigazgatója

Dienes Zoltán, CBA-Újhegy Kft. ügyvezető igazgatója

Samu Józsefné, a SAMU-KER Kft. ügyvezető igazgatója

Fábián Attila, az EUROPARK Bevásárlóközpont Kft. ügyvezető igazgatója

Gyovai János, kereskedelmi egyéni vállalkozó

 

 

 Magyar Kereskedelemért Nagydíj

Kovács Viktória, a dm Kft. 211. számú üzletének eladó-pénztárosa (Tamási)

Gelencsér Zoltán, a Media Markt Westend Kft. Telekom osztályának szaktanácsadója

Sisákné Kovács Krisztina, az Auchan Magyarország Kft. lakásfelszerelési részleg eladója

(Szeged)

Látos Dezső, a Metro Kereskedelmi Kft. üzemvezetője (Budaörs)

Sebőkné Benkő Csilla, az Invitel Távközlési Zrt. vállalati értékesítési munkatársa

Nehéz Eszter, az RT5 Taxi Holding Kft. pénzügyi munkatársa

Szunyog Dávid, a VOSZ-BESZ Beszerzési és Szolgáltató Zrt. programfejlesztője

Fülöp Zoltánné, a Gránit Bank Zrt. ügyfélszolgálati munkatársa

Téglási János, a Zarges Kft. területi képviselője

Gasteigerné Lingurár Mónika, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. pénztárosa (Pécs)

Kocsis Dániel, a Tesco-Global Áruházak Zrt. munkatársa, dagasztó (Szeged)

Veres Anna, a CO-OP Star Zrt. 229. számú COOP Szuper üzletének boltvezetője (Abony)

Dobó Imréné, a COOP Szeged Zrt. 114. számú Hargita COOP Szuper Áruház boltvezetője

(Szeged)

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél