hirdetés
hirdetés

Ez a készülék kiszagolja a húst a szánkból

Egy újonnan kieszelt szerkezet az ételek „kiszimatolásával” az embereknél jóval megbízhatóbban tudja megállapítani a vizsgált táplálék frissességi szintjét.

hirdetés

Ha kinyitjuk a hűtőnk ajtaját, gyakran találhatunk benne egy-két elemet, amelynek a felhasználhatósági ideje már lejárt, de még mindig tökéletesen fogyaszthatónak tűnik. Nehéz ilyenkor eldönteni, hogy a kukába dobjuk-e, vagy pedig bekebelezzük a kiszemelt élelmiszert. Egy konyhai ketyere talán most majd felszámolja ezt a dilemmát.

A FOODsniffer képes meghatározni, hogy vajon a termék túl van-e már a zenitjén, méghozzá úgy, hogy „beleszagol”, és elküldi az eredményeket egy mobiltelefonos alkalmazásnak.

A FOODsniffer és az applikáció (Forrás: FOODsniffer)

A készítői állítják, ez a világ első „elektronikus orra", amely segít eldönteni, hogy a frigóban tanyázó hús megromlott-e már. A készülék a különféle érzékelőivel „kiszimatolja” a produktum hőmérsékletét, a nedvességtartalmát, illetve az ammónia és bizonyos veszélyes szerves anyagok jelenlétét, hogy aztán az ügyeletes okostelefonra elküldje a vizsgálatok végkövetkeztéseit.

Arra tervezték, hogy az ételmérgezés kockázatának csökkentéséért a felhasználóit még az étkezés előtt tájékoztassa a táplálék frissességének fokozatáról. Az üzletekben és a piacokon is alkalmazni lehet, hogy garantálja az általunk megvásárolt élelmiszerek tökéletes „romlatlanságát”.

A frissesség ellenőrzéséhez a FOODsniffert csupán közel kell tartani a tesztelni kívánt élelmiszerhez, majd pedig le kell nyomni egy gombot. A szerkezet ezután kielemzés céljából mintát vesz az ételt körüllengő levegőből. A vizsgálat konklúzióját ezt követően Bluetooth-on keresztül továbbítja a mobilra a ketyere.

A FOODsniffert egy litván feltaláló, Augustas Alesiunas ötölte ki, miután egy korábbi alkalommal ételmérgezést kapott. Alesiunas először felvetette a kérdést: „Vajon csupán a szaga alapján megbizonyosodhatunk az ételek minősége felől?” – majd pedig így folytatta: „A hús romlásakor keletkező néhány vegyület éppenséggel szagtalan. Hacsak az ételeket nem egy steril laboratóriumban készítjük el, nem tudhatjuk [,hogy friss-e még az étel]. Az élelmiszerek korai megromlása attól is bekövetkezhet, ha valamilyen konyhai eszközzel, vagy más, a hűtőben tárolt élelmiszerrel érintkezésbe lépnek. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint az iparosodott országokban háromból egy ember minden évben átesik valamilyen élelmiszer-eredetű betegségben. Jómagam is kitapasztalva már az ételmérgezés szörnyű élményét, úgy döntöttem, hogy létre hozok egy olyan eszközt, amellyel a családok gyorsan és könnyen ellenőrizhetik az élelmiszerek frissességét és minőségét.”

A hivatalosan márciusban piacra lépő FOODsniffer ára átszámítva nagyjából 35 ezer forint lesz. Úgy tűnik, a szaglás nem olcsó mulatság.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Daily Mail)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél