hirdetés
hirdetés

Fazekas: a GMO-k termesztése nem jelenthet megoldást a vízhiányra

A vízhiány problémáját nem szabad a genetikailag módosított szervezetek (GMO) terjesztésével orvosolni a mezőgazdaságban - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA), amelynek fő témája a fenntartható vízgazdálkodás volt.

hirdetés

Fazekas Sándor a tanácskozás után az MTI-nek elmondta: az egyeztetésen amellett érvelt, hogy a GMO helyett a szárazságtűrő növényi kultúrákat, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fajokat és a rövid tenyészidejű növényeket kell előnyben részesíteni, és takarékos vízgazdálkodást kell folytatni. A 83 agrárminiszter részvételével tartott fórum utáni sajtótájékoztatóján a házigazda Christian Schmidt német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a fenntartható vízgazdálkodás a 21. század egyik legnagyobb kihívása, a mezőgazdaság felelőssége pedig hatalmas, mert részesedése a globális vízfogyasztásban 70 százalékos, és 2050-re már 10 milliárd embert kell ellátnia élelmiszerrel.

Ezért arra kell megoldást találni, hogy miként lehet több élelmiszert előállítani kevesebb víz felhasználásával - tette hozzá Christian Schmidt. José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója azt emelte ki, hogy a világ számos térségét sújtó vízhiány felerősíti a versenyt a szűkös forrásokért. Már most több konfliktust vált ki a víz, mint a termőföld iránti igény, és ez a folyamat a klímaváltozással csak súlyosbodik. A leginkább veszélyeztetett régiók Ázsiában és Afrikában vannak - közölte a FAO vezetője. Fazekas Sándor az MTI-nek nyilatkozva rámutatott, hogy a vízhiány mellett komoly kihívás a csapadék sok helyütt jellemző erős ingadozása, a száraz időszakok és a vízbőség váltakozása, ami egyben piaci lehetőséget is jelent Magyarországnak a szárazságtűrő növényekkel szerzett termelési tapasztalatok és a vízgazdálkodási ismeretek révén. A miniszter arról is beszélt, hogy széles körben elismeréssel fogadják Magyarország kiállását a GMO-mentesség mellett. A Magyarország díszvendégségével zajló berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW) mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásáron a magyar agrárminiszter számos befolyásos szakmai szervezet vezetőjével tárgyalt, akik üdvözlik azt a magyar kormányzati politikát, amelyhez sok környezetvédő, zöld aktivista is gratulált.

A GMO-val kapcsolatban „a magyar világlátás egyre inkább teret hódít" - mondta Fazekas Sándor. Megjegyezte, hogy az IGW apropóján a berlini belvárosban csaknem 20 ezer ember részvételével szombaton tartott gazdatüntetésen „minden második transzparensen az állt, hogy le a GMO-val". A berlini Zöld Hét az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Ezt jelzi, hogy a rendezvény kapcsán - immáron kilencedik alkalommal - megrendezett GFFA-n minden korábbinál több agrárminiszter vett részt. Fazekas Sándor szombaton tárgyalt mások mellett Tarasz Kutovij ukrán agrárminiszterrel, akivel megállapodtak abban, hogy tavasszal magyar-ukrán mezőgazdasági üzleti fórumot rendeznek. Megbeszélést folytatott Szató Hidemicsivel, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) idén díszvendég Japán szaktárca helyettes vezetőjével. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Japán a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar legnagyobb piaca az EU-n kívül. Az IGW-t az idén 82. alkalommal rendezik meg. A 118 ezer négyzetméteren berendezett vásáron 66 országból 1650 kiállító vesz részt. A január 29-ig tartó rendezvényre a szervezők várakozásai szerint 400 ezren látogatnak el, köztük 100 ezer szakmai vendég. Magyarország az idén 45. alkalommal vesz részt az IGW-n, és 2010 után már másodszor nyerte el a kizárólagos partnerországi címet.

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél