hirdetés
hirdetés

Fazekas: összefogás kell a kiváló magyar termékek piacra jutásához

Minden érintett összefogására van szükség annak érdekében, hogy a kiváló magyar termékek minél szélesebb körben piacra jussanak, egyre keresettebbé és ismertebbé váljanak a vásárlók előtt - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, a Veszprém megyei Hegymagason, a Nemzeti Parki Termék Védjegy Körút nyitórendezvényén.

hirdetés

A miniszter közölte: a 2011-ben létrehozott Nemzeti Parki Termék Védjeggyel mára 158 gazda 600 terméke rendelkezik, a gyarapodó védjegyek által pedig jól láthatóvá válnak az értékek.

A rendezvényen a minisztérium és a Természetes Ízeket Előállítók Közössége együttműködési megállapodást írt alá.

Azok a helyi termékek kaphatnak Nemzeti Parki Termék Védjegyet, melyek tartósítószer és adalékanyag hozzáadása nélkül készültek, például mézek, lekvárok, szörpök, sajtok tartoznak ebbe a körbe - sorolta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor úgy fogalmazott: sokat jelent, ha a szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken, múzeumokban jelen vannak a védjegyes termékek, hiszen így többen megismerhetik azokat és turisztikai vonzerőt is jelentenek a fogadóhelyek számára.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója arról beszélt, hogy a nemzeti parkokat érintő 10 állomásos körút első állomása, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban megtalálható termékek közül kiemelkednek a különleges ízű és zamatú élelmiszerek, mint a levendulás, mandulás, kecsketejes termékek.

A Balaton-felvidék területén 4 pályázat útján összesen 20 termelő 151 terméke nyerte el a védjegyet, az ötödik pályázat pedig a borok megmérettetésére ad majd lehetőséget - fűzte hozzá.     Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország területének az Európai Unió átlagához képest magas, 30 százaléka maradt meg természetközeli állapotban, ennek 9 százaléka védett, 21 százaléka pedig Natura 2000 besorolású terület.

A hazai nemzeti parkokban összesen 300 ezer hektárnyi védett terület található. Ezért is van nagy jelentősége a helyben termelt, helyi alapanyagokat felhasználó és hazai hagyományokon alapuló termékeknek - húzta alá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A mangalica példája nagyon jól mutatja, hogy a kiváló magyar élelmiszert kiviszik külföldre eladni, a silány külföldit pedig Magyarországon árusítják nekünk, mert
itt "nincs fizetőképes kereslet" mondják az okostojások. Pedig valójában kizárólag a "multi" kereskedők szándékán múlik. A példa jól mutatja, hogy az oktatáson,
médián keresztül elbutított közvélemény nem látja, hogy a multi kereskedőket igenis korlátozni kell!!! Ha a kerekedelem idegen kézben van akkor logikus, hogy a
kereskedelem idegen termelői érdekeket szolgál, ami a mezőgazdaságunk felszámolásához vezetett.
Másik példa: Az Auchanban vizsgáltam a tej minőségét csak a fehérje tartalom alapján 29db silány (2,9-3,0%, 2db közepes (3,2%) és 1db kiváló (3,7%). Fentiek alapján
megállapítható, hogy a magyarországi kereskedők mennyire kihasználják a vásárló butaságát, vagy érdektelenségét. Silányáru dömping van főleg az élelmiszerek
területén...
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél