hirdetés
hirdetés

Régi főiskolai projekt nyerte a Greennovációs Nagydíjat

Április 12-én ünnepélyes keretek között kiosztottuk az Élelmiszer szaklap kiadója, a Professional Publishing Hungary által szervezett Greennovációs Nagydíj elismeréseit és díjait. 

hirdetés

A környezettudatos vállalati működést díjazó verseny díjátadóját a budapesti Kazimir Bisztróban tartottuk. A Rendezvényt a népszerű műsorvezető, Abaházi Csaba nyitotta meg, majd a zsűri elnöke, Hartay Mihály hulladékgazdálkodási szakértő mondta el véleményét a versenyről.

Hartay Mihály
Hartay Mihály

Az elnök szerint kivételes egyetértés volt a zsűriben, mely pályázatok kapjanak díjat, elismerést. Bár a nevezések száma alacsonyabb volt, minőségben színesebb és értékesebb innovációkról kellett véleményt mondaniuk. Abaházi Csaba ismertette, pontosan kik is érdemelték ki az elismeréseket, erről már hírt adtunk, most nézzük meg közelebbről a pályázatokat!

 

Abaházi Csaba
Abaházi Csaba

CORN OIL PRESS Kft. - FŐDÍJAS

Elsőként a Greennovációs Nagydíj fődíját kiérdemlő CORN OIL PRESS KFT. ismertette „A szőlőfeldolgozás melléktermékeinek 100%-os feldolgozása („zero waste”)” című pályázatát.  Az innováció, ahogy is címe is mutatja, mindenféle mellékterméket „eltűntet”, ami a szőlőfeldolgozás során keletkezik, ráadásul úgy, hogy e folyamata során sem termel semmiféle hulladékot. A „zero waste” még 2009-ben indult főiskolai projektként, 2012 óta pedig lehetőség van nagyüzemi gyártásra is.

A projektet bemutató prezentáció innen letölthető.

 

XIII. kerületi Önkormányzat - DÍJAZOTT

Ezt követően a díjazott, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) Különdíját is bezsebelő XIII. kerületi Önkormányzat mutatta be pályázatát. A „100 lakásos passzívház” koncepciójában sokáig (mások) nem hittek, a Greennovációs Nagydíjra viszont már a legnemesebb, a darmstadt-i minősítéssel nevezett. Azóta az is eldőlt, hogy van fizetőképes igény a lakásokra, nem nehéz bérlőt vagy vevőt találnia a 40-60 négyzetméterig terjedő lakásokra. A koncepció olyannyira sikeres, hogy májusban megnyílik az első „passzív óvoda” is a kerületben.

A projektet bemutató prezentáció innen letölthető.

E.ON - DÍJAZOTT

Az E.ON rövid videóval is bemutatta díjazott pályaművét, az E.ON Energiakonténert. A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) Különdíját is kiérdemlő projekt olyan területeken biztosít áramot, ahol erre elméletileg nem lenne lehetőség. Erdész-, vagy vadászházak, turistalakok számára napenergiából akkumulátor segítségével állít elő áramot, így akár „világ végén” is megoldható a világítás vagy a fűtés.

A projektet bemutató prezentáció innen letölthető.

 

Wessling Hungária Kft. - DÍJAZOTT

A Wessling Hungary Kft. évente több ezer oldalnyi jegyzőkönyvet készít, amely során nagy mennyiségű papírt használ fel. A Kft.-nél már régóta gondolkoznak környezetbarát megoldásban, és az ügyfelek részéről is tapasztaltak ilyen igényeket. Erre megoldás az „E-jegyzőkönyv”, amely segítségével elektronikusan készíthetőek el a jegyzetek, de igény szerint ki is lehet nyomtatni azokat. A megoldásnak köszönhetően évente 4 focipályányi papírt spórolnak meg, amivel körülbelül 40 fa élete menthető meg.

A projektet bemutató prezentáció innen letölthető.


Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház - DÍJAZOTT

Szintén díjazott volt a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház „Környezetvédelem az egészségügyben” című projektje. A pályázata fenntartható idegenforgalmat járja körül, amely „csak olyan környezetvédelmi beavatkozásokkal és innovatív megoldásokkal lehetséges, melyek használatával biztosítani lehet a Hévízi-tó és természetes környezetének megóvását.” Ennek érdekében Hévízen napelem parkot hoztak létre, hasznosították az elfolyó medencevizet, valamint megalkottak egy olyan monitorrendszert, amely során éjjel-nappal ellenőrizni lehet a tó vízének hőmérsékletét, a bekerülő baktériumokat, szennyeződéseket.

A projektet bemutató prezentáció innen letölthető.
 

WWF Magyarország Alapítvány - DÍJAZOTT

Az estet a WWF Magyarország Alapítvány „Zöld Generáció Program” elnevezésű projektjének ismertetése zárta. A program több elemből áll össze, ilyen például a 12-14 éves korosztály számára szolgáló, a felelős, aktív és zöld generáció kinevelését célzó Palánták program, vagy a biodiverzitás és okos város koncepciót ismertető előadások, modulfoglalkozások. A "Zöld Generáció Program" a fiatalok pályaválasztásához is tanácsokat nyújt.

A projektet bemutató prezentáció innen letölthető.

 

 

Elismerésben részesültek (pályázó, pályázat címe)

AVALON PARK

Avalon Park

 

BI-KA LOGISZTIKA KFT.

Iparvágány hálózat reaktiválása

 

BPR CONSULT BT.

SustainHome 4* – a zéró energia-mérlegű szolgáltatói intézmény

 

BUDAPEST FŐVÁROS XVIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT

Környezettudatosság  a XVIII. kerületben

 

BUDAPESTI TÁVHŐSZOLGÁLTATÓ ZRT.

Környezetbarát távhőszolgáltatás hulladékbázison (Észak-Pest-Újpalota hőkooperációs rendszer)

 

CHINOIN ZRT.

Szennyvízbepárlás a CHINOIN Zrt.  újpesti telephelyén halogénezett szénhidrogén  vegyületekkel szennyezett területek  bioremediációjára

 

DREHER SÖRGYÁRAK

Világszínvonalú sörgyártás-program

 

FERMENTIA MIKROBIOLÓGIA KFT.

Oltókultúra rövid szénláncú halogénezett szénhidrogén vegyületekkel szennyezett területek bioremediációjára.

 

FKF ZRT.

A települési szilárd hulladék ártalmatlanítása és energiatermelés  a hulladék melléktermékéből a  Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban

 

FŐVÁROSI VÍZMŰVEK

A Fővárosi Vízművek Zrt. Budapesti  Központi Szennyvíztisztító Telepén  létesített Törpe vízerőmű

 

HEGYVIDÉKI SPORTCSARNOK ÉS SPORTKÖZPONT

MOM Sport – több,  mint sport. A fenntartható fejlődés nem opció, hanem üzleti cél.

 

K&H BANK ÉS WELL PR

K&H a fenntartható agráriumért  ösztöndíjpályázat

 

LEGRAND MAGYARORSZÁG ZRT.

Elődeink nyomán, utódaink érdekében

 

SANOFI-AVENTIS ZRT.

Légkezelő berendezés fűtési

 

MVK ZRT.

Smart & Green projekt:  CNG autóbuszok beszerzése  az MVK Zrt.-nél

 

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Hulladékért virágot

 

PŐCZE PÉTER

„P&P-Carbon Heating” Infra Fűtőfólia  alkalmazása tárolóedények felületi  (palást) fűtésére

 

RETURPACK KFT.

Innovatív aludoboz-visszagyűjtő rendszer és hűtési energiaigényének csökkentése

 

SOLARTECH NONPROFIT KFT.

Egy Dél-Alföldi település távhő  szolgáltatásra létrehozott termál kút  kísérő gázainak hasznosítási projektje

 

SYNGENTA

A Contivo program

 

 

 

 

(forrás: Élelmiszer Online)
hirdetés

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél