hirdetés
hirdetés

Folytatódik az egyéni gazdaságok térnyerése

A gazdasági társaságok által művelt szántóterület nagysága tovább csökkent idén, ezzel párhuzamosan pedig tovább gyarapodott a kisüzemek, egyéni gazdálkodók által művelt termőterület – írta a Magyar Idők a Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatsorára hivatkozva.

hirdetés

Az egyéni gazdaságok és a gazdasági szervezetek más-más szántóföldi növények termelésére szakosodtak. A zöldségféléket és a burgonyát jellemzően az egyéni gazdaságokban termelik, valamint gabonaféléket is nagyobb területen termesztenek, mint a gazdasági szervezetek. Az egyéni gazdaságok esetében jelentősebb az átrendeződés az egyes növénycsoportok között.

Forrás: 123rf

A zöldségfélék közül a csemegekukorica és a zöldborsó termelése majdnem azonos arányban oszlott meg a gazdasági szervezetek és az egyéni gazdaságok között. Ez a két növény adja a zöldséget termelő szervezetek vetésterületének 76 százalékát, valamint a zöldségek összes vetésterületének 63 százalékát.

Ma az ország területének csaknem 80 százaléka termőterület, mintegy 7,4 millió hektár. Júniusban az ország területének 47 százalékát művelték szántóként, amely mintegy 2 ezer hektárral meghaladta az egy évvel korábbit. A zöldítés hatása továbbra is jelentős, majdnem harmadával nagyobb területet ugaroltattak, és több mint 13 ezer hektárral nagyobb területen vetettek szálastakarmányt az előző esztendőhöz képest.

A gabonafélék területe a durumbúza és a rozs kivételével jelentősen csökkent idén, a vetésforgóban inkább napraforgó, repce, szója és más ipari növények szerepeltek 2017-ben – derül ki a KSH jelentéséből.

(forrás: NAK/Magyar Idők)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél