hirdetés
hirdetés

Friss hírek érkeztek a tojásbotrányról

A Hollandiából importált és rovarirtószerrel szennyezett tojások száma valószínűleg eléri a 10,7 milliót Németországban - számolt be ma a Rheinische Post lap a mezőgazdasági minisztérium tájékoztatását idézve.

hirdetés

Azt nem lehet pontosan megállapítani, hogy kiskereskedelmi forgalomba mennyi került már a szennyezet tojásokból - idézi a lap cikkét az MTI.

Péntekig tizenkét európai ország jelezte, hogy Fipronil rovarirtószerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban: Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Németország, Franciaország, Svájc, Svédország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Románia és Szlovákia.

A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. A szert egyelőre nem tudni milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítő szerbe.

Ismét megkezdi a tojás értékesítését Németországban az Aldi

Pénteken visszakerül az üzletek polcaira a friss tojás – jelentette be a német Aldi áruházlánc. Az Aldi a múlt héten „merő óvatosságból” távolította el teljes németországi üzlethálózatában a polcokról a tojást a Hollandiában kirobbant szennyezési botrány miatt.

Válságtanácskozás a tojásbotrány miatt

Közben: válságcsúcsot hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a kialakult helyzet rendezésének megvitatására - jelentette be Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

Elég a vádaskodásból

Az uniós biztos az AFP hírügynökségnek adott interjúban elmondta: szeretné elérni, hogy Hollandia, Belgium és Németország felhagyna a kölcsönös vádaskodással, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért.

"A vádaskodás nem vezet sehová és szeretném, ha véget érne" - fogalmazott.

(forrás: MTI, vg.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél

Élelmiszer-FMCG hírek első kézből

  • napi friss hírek, érdekességek
  • kutatások, elemzések
  • exkluzív riportok
  • szakmai konferenciák
  • képzések, tréningek
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le a legfontosabb szakmai hírekről!
Élelmiszer-FMCG hírlevél