hirdetés
hirdetés

Funkcionális élelmiszerek trendközelben

A funkcionális élelmiszerek esetében nem csak az az izgalmas kérdés, hogy mit nevezünk annak, és miért lehetnek hasznosabbak, mint a többi élelmiszer, hanem az is, hogy milyen fogyasztói érdeklődés indukálja még a jövőben ezen élelmiszerek értékesítésének, gyártásának világszinten tapasztalható növekedési trendjét.

hirdetés

A hosszabb és keményebb munkavégzés, a stressz, a városi életstílus és a gazdasági növekedés együttes eredőjeként az egészségtudatosság mértéke fokozódik – röviden erre a jelenségre adnak választ a funkcionális élelmiszerek a fogyasztók számára. A funkcionális élelmiszerek fogalmának meghatározása a szakirodalomban nem egységes.

A különféle felfogások többé-kevésbé megegyeznek abban, hogy olyan élelmiszereket nevezhetünk funkcionálisak, amelyek az egészségre és a közérzetre kedvező hatással bírnak.

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com


„Jómagam szükséges fantázianévként tekintek erre a fogalomra, hiszen szigorúan nézve funkciótlan élelmiszerek nem is létezhetnek; még egy egyszerű zsíroskenyérnek is van funkciója, haszna. Mint ahogy egészséges élelmiszerként sem emlegethető igazán ez a kategória, hiszen a szigorú szabályoknak köszönhetően ma már egészségtelen élelmiszert forgalmazni sem szabad – mutatott rá a köznyelvben forgó definíciókban rejlő anomáliákra Dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.”

Mit jelent a név?

Az European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint a funkcionális élelmiszer a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növelheti, a közérzetet javíthatja, illetve csökkentheti bizonyos betegségek kockázatát. Ezen irányadó meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem.
Fontos az is, hogy az adott élelmiszer a hétköznapi táplálkozási szokások integráns részét alkossa, és hatása a megszokott napi mennyiség elfogyasztása mellett megmutatkozzon.
A funkcionális élelmiszereket ismerők és fogyasztók körében ugyanis a napi fogyasztás a leginkább jellemző, legalábbis, akik valóban tisztában vannak ezen termékek kedvező hatásaival, azok napi szinten illesztik be az étrendjükbe az ilyen típusú termékeket.

Milyen innovációs trendek várhatók?

A funkcionális élelmiszerek piaca sem mentes a változásoktól. A gyártói innovációt az előbbieken túl az is befolyásolja, hogy a fogyasztói igények, a termékekkel szembeni elvárások gyorsan változnak, finomodnak. Az egészség és az arra gyakorolt hatás az eddigieknél is meghatározóbb szerepet fog betölteni az élelmiszervásárlások során, mivel a fogyasztók az egyre kényelmesebb, ízletesebb és hatékonyabb ételek és italok iránt mutatnak érdeklődést.



„A funkcionális élelmiszerek pozícionálása alapvető fogyasztói szükségleteket kell, hogy lefedjen, történjen az a prevenció, a teljesítmény erősítése, a Wellness, a családtagok iránti gondoskodás vagy a szépségápolás jegyében – vélekedik Szigeti Tamás, aki szerint a funkcionális élelmiszerek területén a következő trendek előtt állhat szabad út az érvényesülésben:

Gondoskodás a gyermekekről

A gyermekek számára előállított termékek egészségesebbé tétele a következő évek jól felismert feladata és kihívása: a gyerekek egyre nagyobb mértékben veszélyeztetettek ugyanis az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség veszélyének. Minden olyan trend indokolt és üdvözölendő, amely segít elkerülni a gyerekek helytelen táplálkozási szokásából eredő egészségkárosító hatásokat.

Alacsonyabb kalóriatartalom

A súlygyarapodás problémája legalább ennyire érinti a felnőttkorúakat, társadalmunkban ugyanis az étkezés túlmutat az alapvető szükségleten, és az egyik legfőbb lelki örömforrássá vált. A nem eléggé fegyelmezetten táplálkozó ember jelentősen több élelmiszert fogyaszt, mint amennyire a szervezetének szüksége lenne. Ugyanakkor az egyensúlyra odafigyelők számának a növekedésével arányosan egyre jobban nő az igény az alacsonyabb kalóriatartalmú ételek, italok és a többlethasznot ígérő funkcionális élelmiszerek iránt.

Antioxidáns, az örök sláger

Az antioxidáns hatású termékek értékesítése többszámjegyű növekedést mutat évről évre. Az egészségükkel foglalkozó emberek számára egyre ismerősebben csengenek az „antioxidáns” és a „szabad gyök” kifejezések. Természetes élettani folyamat, hogy szabad gyökök keletkeznek a szervezetben, ezek semlegesítéséhez szervezetünkben is rendelkezésre állnak antioxidánsokat, amelyeket fontos, hogy táplálékkal is pótoljunk. Ilyen vegyületek leginkább növényi élelmiszer-nyersanyagokban, illetve az abból készült élelmiszerekben találhatók.

Többszörös hozadék

Egyes esetekben egy adott funkcionális élelmiszer több problémára képes egyszerre választ adni, amit előszeretettel hangsúlyoznak is az eladás során. Jóval csábítóbb az élelmiszer, ha például nem csak az elhízás ellen hatásos, de védelmet nyújt a magas koleszterinszint, vagy szívbetegségek kialakulása ellen is, vagy például nem csak finom, de az élőflórák miatt olyan mennyiségű hasznos baktériumot juttat el a bélcsatornába, ami számos jótékony hatást hoz a szervezetnek, immunrendszernek is. Az unió jogszabálya szerint azonban ezekkel az egészségügyi állításokkal óvatosan kell bánni, ilyen határozott előnyt egy élelmiszerről (is) csakis akkor szabad állítani, ha az megfelelő kísérletekkel alátámasztott és bizonyított.



Egészséges zsiradékok

A fogyasztók egyre jobban keresik a fegyelmezett gyártástechnológiával gyártott, értékes zsiradékokat, amit Szigeti Tamás szerint jól is teszünk: „ha még nagyobb fegyelemmel kezelnénk a transzzsírsavak dolgát, nagy eséllyel pluszéveket tehetnénk hozzá az életünkhöz.” A fogyasztói kereslet az olajok irányába mozdul, és azon növényi margarinok felé, amelyeket már nem az egykori durva, hidrogénezéses, hanem különböző kíméletes, enzimes, katalizátoros eljárással készítenek, ezért kevésbé feltételezhető, hogy egészségre ártalmas transzzsírok lehetnek benne.  

Óvjuk az időseket

Szinte minden jóléti társadalomban megfigyelhető az öregkor kitolódása és az idősek arányának növekedése a populáción belül. Ez a korcsoport egyre nagyobb érdeklődést mutat a funkcionális élelmiszerek iránt. Ugyanakkor a keresletben ez nem mindig mutatkozik meg, aminek az oka elősorban az idős korosztály pénzügyi, életszínvonalbeli adottságaiban keresendő.

„Ez a trend létezik – de sajnos hazánkban még nem domináns. Márpedig társadalmi felelősségvállalás szempontjából is igen üdvözítő lenne, ha érvényesülhetne nálunk is ez az időseket óvó irány – hangsúlyozta Szigeti Tamás. Az idősödő szervezet sokkal érzékenyebben reagál azokra az előnytelen, káros hatásokra, ami egy ereje teljében lévő embert alig ingat meg, ráadásul az idős szervezet sokkal energiaszegényebb élelmiszereket igényel, bőséges tápanyagbevitel mellett.

Jöhetnek a mentesek

A mentes, magvas, alacsony GI-index szerinti élelmiszerek körének a trendje ezzel szemben kimondottan szárnyaló tendenciába kezdett az utóbbi 2-3 évben. A szakember azonban mégis óvatosságra int: azokban az esetekben, amikor egészségügyileg indokolt, kiváló alternatívát jelentenek a mentes élelmiszerek az étkezésben, egyéb esetekben azonban inkább az egészséges, mértékletes, helyes táplálkozás, rendszeres testmozgást fontosabbnak tarja.

Bio, organikus, vegán

„A bio termékek mozgalma hazánkban is felfelé ível, de bőven van még benne lehetőség. Összehasonlítva a szomszédos Ausztriával, ahol a biogazdálkodás és termékfejlesztés igen magas színvonalon áll még mindig gyerekcipőben jár – tette hozzá Szigeti Tamás. A növényvédőszerek kizárása az élelmiszerekből valóban fontos, bár megjegyzendő, hogy növényvédő szerek nélkül is felszívódhatnak káros anyagok a növényekben a talaj, vagy esővíz összetételétől függően.

Mindentől függetlenül nagyon szép törekvésnek érzem, hogy adott termelő az embereknek úgy akar kedvezni a termékével, hogy vállalja a bonyolultabb szakmunkát, agrotechnikát, drágább beárazást. Mindazonáltal nem vagyok biztos benne, hogy annyival nagyobb előnyt nyújtanak a bio termékek a „normál” termékekkel szemben, hiszen azok is rendkívül szigorú határértékek szerint ellenőrzöttek.”

Kedvencek felturbózva

Hazánkban még nem annyira trend a fogyasztó kedvenc ételeinek, italainak funkcionálissá tétele, de számtalan külföldi példa mutatja, hogy irány lehet. Ilyen ötlet például az alkoholos italkombinációk vitaminnal, 100%-os gyümölcslével való dúsítása, vagy különböző üdítők „kalóriaégető” tulajdonsággal, vagy értékes fehérjetartalommal való felvértezése.

„Jóllehet a funkcionális élelmiszerek szerepe fontos, de meggyőződésem, hogy a posztmodern fogyasztó esetében az egészség értelmezése ma már komplexebb, holisztikusabb annál, hogy mit táplálkozunk: ma már nemcsak a test és a lélek harmóniájáról van szó, hanem az értelem, a család, a foglalkozás és a tanulás is komplex egészség összetevői. A WHO-t idézve: az egészség a teljes fizikai, mentális és szociális jólét állapotát jelenti, és nem csupán a betegségek vagy fogyatékosságok hiányával egyenlő – mutatott rá Szigeti Tamás”.

Étkezz változatosan és színesen!

Nézzük színük szerint vizsgálva, hogy milyen hatással is vannak szervezetünkre a funkcionális élelmiszerek.


KÉK – memória és fiatalság


A kék és lila árnyalatú zöldségek és gyümölcsök (áfonya, szeder, fekete ribizli, szilva, stb.) rengeteg antioxidánst tartalmaznak, amelyek harcolnak a szabadgyökök ellen, segítik a húgyvezeték helyes működését, szerepet játszanak a memória karbantartásában. Az ezekben a zöldségekben, növényekben található antocián és fenol nevű vegyi anyagoknak öregedésgátló hatást tulajdonítanak.



ZÖLD – rostok és klorofil


A zöld színű zöldségféléknek tulajdonítják a legjobb méregtelenítő hatást magas víz, klorofill és rosttartalmuk révén. Jó hatással bír a vérre, a májra, a vérképre, segít a szervezetnek megszabadulni a káros anyagoktól, és (életmódváltással egybekötve) ellensúlyozni az egészségtelen életvitel, stressz, dohányzás, alkohol hatásait.



 

FEHÉR – természetes mikróbaölő

A fehér zöldségek és gyümölcsök allicin nevű vegyi anyagot tartalmaznak, amely jelenlétére a legjobb példa a fokhagyma. Antibakteriális, gomba- és vírusölő, és protozoaellenes hatásain túl, segít megőrizni a szív egészségét, és a koleszterin ideális szintjét.

 

NARANCSSÁRGA – szépség, bőrvédelem, látás

 A sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack, és a többi narancsszínű gyümölcs a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának természetes forrása. Segít bőrünk szépségének a megőrzésében, és megfelelő mennyiségű karotin jelenléte támogathatja a sejtjeiket a szabad gyökök roncsoló hatásai, illetve a káros UV-sugárzás elleni védelemben. Szép tónust ad a bőrnek, amely mellett lassíthatja a bőröregedést.


SÁRGA – az alapvitamin forrás


 A paprika, a citrom, a körte, a spárga a legfontosabb immunvédő vitamin, a C-vitamin forrásunk. Antioxidáns hatása közismert, és az is, hogy általános fogyasztásától az immunrendszer megfelelően működik. Kevesebben tudják, hogy az erek rugalmasságának fenntartásában is segít, és hatására javulhat bizonyos enzimek aktivitása, nő a vasfelszívódás mértéke. Számos betegség esetében segíthet csökkenteni a kockázati faktor.

PIROS – erősebb szív- és érrendszer

 A piros zöldségek és gyümölcsök, mint a paradicsom, cékla, piros paprika a likopin nevű antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. Magas antioxidáns tartalmuk elősegítik a jó vérkeringést, jó hatással lehet a szív- és érrendszeri problémákra.

 

 

 

 

 

Papp Tímea
a szerző cikkei

(forrás: Élelmiszer Szaklap)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Hírlevél regisztráció

hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Élelmiszer-FMCG Hírlevél